«Καλπάζει» ακάθεκτη η νέα μετάλλαξη «Δέλτα»

«Καλπάζει» ακάθεκτη η νέα μετάλλαξη «Δέλτα»

Αποτελεσματικό εναντίον της «Δέλτα» αποδεικνύεται και το εμβόλιο της Moderna

καλπάζει-ακάθεκτη-η-νέα-μετάλλαξη-561416551

Με εντυπωσιακή ταχύτητα κερδίζει έδαφoς η μετάλλαξη «Δέλτα» σε όλο τον κόσμο, εκτοπίζοντας τα παλαιότερα και ηπιότερα στελέχη. Η ταχύτητα της διασποράς επαληθεύει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι πρόκειται για το πιο μεταδοτικό στέλεχος κορωνοϊού μέχρι σήμερα.  

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε χθες ότι και η Γαλλία βρίσκεται σε «σφιχτό εναγκαλισμό» με τη «Δέλτα», καθώς το 20% των νέων λοιμώξεων οφείλεται σε αυτήν. Τα στοιχεία πριν από περίπου 10 ημέρες απέδιδαν στη «Δέλτα» μόλις το 10% των κρουσμάτων. Εξήγησε επίσης ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν πράγματι να προσβληθούν από τη νέα μετάλλαξη, αλλά δεν πρόκειται να νοσήσουν βαριά. Μάλιστα, η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά πως ένα ενδεχόμενο τέταρτο πανδημικό κύμα στη χώρα δεν πρόκειται να έχει ιδιαίτερες κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς ο εμβολιασμός μειώνει κατά 94%-95% νοσηλείες και βαριές περιπτώσεις. Ο Βεράν προειδοποίησε ακόμη ότι «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα έχουν πρόβλημα». 

Την ίδια στιγμή, το διεθνές οπλοστάσιο κατά της «Δέλτα» ενισχύεται και με το εμβόλιο της Moderna. Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι εργαστηριακές έρευνες απέδειξαν ότι το εμβόλιό της πυροδοτεί εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι και αυτής της μετάλλαξης, τα οποία ωστόσο είναι κατά 2,1 φορές λιγότερα από αυτά που παράγονται έναντι του συμβατικού στελέχους κορωνοϊού.  

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Αυστραλίας, όπου ήδη τέσσερις πόλεις βρίσκονται σε καθολικό lockdown, υποστηρίζουν ότι η μετάλλαξη έχει τέτοια δυναμική ώστε μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ δύο αγνώστων που προσπερνούν ο ένας τον άλλον στον δρόμο. Ακόμη, ο τρόμος της «Δέλτα» ανάγκασε την ιρλανδική κυβέρνηση να αναβάλει την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Εστίαση και μπαρ σε κλειστούς χώρους υποδέχονται μόνο πλήρως εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει κατά το παρελθόν. Παρόμοια μέτρα έχουν εφαρμόσει η Αυστρία, η Δανία και άλλες χώρες.

«Καλπάζει» ακάθεκτη η νέα μετάλλαξη «Δέλτα»-1

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η COVID-19 στη Ρωσία, η οποία τη Δευτέρα κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από την αρχή της πανδημίας (652) και χιλιάδες νέες λοιμώξεις. Η «Δέλτα» ευθύνεται για το 90% αυτών. Εκτός από τη Μόσχα, επίκεντρο του πανδημικού κύματος είναι η Αγία Πετρούπολη, όπου επίσης καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιων θανάτων. Στην πόλη πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα ένας από τους τέσσερις προημιτελικούς του ΕURO 2020, χωρίς να έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα. Εν μέσω της ζοφερής κατάστασης, οι ρωσικές αρχές παραδέχθηκαν ότι δεν θα καταφέρουν να εμβολιάσουν το 60% του πληθυσμού μέχρι το φθινόπωρο. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η ζήτηση για εμβόλια ήταν περιορισμένη και μόνο την τελευταία εβδομάδα εμφάνισε αυξητική τάση. Ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά εμφανίζεται η μετάλλαξη «Δέλτα». 

Το 8% των νοσηλευομένων με COVID-19 στη Βρετανία είναι παιδιά, προειδοποίησε ο Στίβεν Γκρίφιν, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λιντς, προσθέτοντας ότι το ένα στα δέκα αναμένεται να εμφανίσει μακρά COVID. Την περασμένη εβδομάδα, το ένα στα είκοσι παιδιά στην Αγγλία δεν παρακολούθησε μαθήματα λόγω κορωνοϊού. Τέλος, οι υγειονομικές αρχές του Λος Αντζελες συνέστησαν χρήση μάσκας από εμβολιασμένους και μη σε δημόσιους, κλειστούς χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή