ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Πώς οι χάκερ «χτύπησαν» την κεντρική τράπεζα της χώρας

Επί επτά μήνες ήταν «ανοιχτή» σε κυβερνοεπίθεση

Δανία: Πώς οι χάκερ «χτύπησαν» την κεντρική τράπεζα της χώρας

H Κεντρική Τράπεζα της Δανίας ήταν ευάλωτη σε εισβολή χάκερ, επί επτά μήνες, μετά την παγκόσμια επίθεση στον κυβερνοχώρο της SolarWinds τον Δεκέμβριο του 2020, αποκαλύπτει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Version2.

Οι χάκερ ήταν ασυνήθιστα εξελιγμένοι στους κώδικες στο λογισμικό διαχείρισης του δικτύου SolarWinds, ενώ αρκετές δανέζικες αρχές και επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί από την επίθεση που στοχεύει σε περίπου 18.000 πελάτες της εταιρείας παγκοσμίως.

Όπως τονίζεται, οι «εισβολείς» θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη SolarWinds για να μπουν σε ένα δίκτυο και στη συνέχεια να δημιουργήσουν μία «πίσω πόρτα» για συνεχή πρόσβαση.

Μια τέτοια είσοδος βρισκόταν ανοιχτή στην Τράπεζα της Δανίας για επτά μήνες, έως ότου ανακαλύφθηκε από την αμερικανική εταιρεία ασφαλείας Fire Eye, σημειώνει το Version2, επικαλούμενo διάφορα έγγραφα που έλαβε βάσει αιτήματος ελεύθερης ενημέρωσης, όπως τα email της SolarWinds.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση είχε πραγματικές συνέπειες», δήλωσε η Τράπεζα στο Reuters. «Η επίθεση SolarWinds έπληξε επίσης την οικονομική υποδομή στη Δανία. Τα σχετικά συστήματα περιλήφθηκαν και αναλύθηκαν μόλις έγινε γνωστός ο συμβιβασμός της SolarWinds Orion», αναφέρεται επίσης στo σχόλιο που έκανε η Τράπεζα προς το Reuters. 

Ο πρόεδρος της Μicrosoft χαρακτήρισε την επίθεση ως «τη μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη επίθεση που έχει δει ποτέ ο κόσμος», ενώ η εταιρεία είχε δηλώσει, την περασμένη εβδομάδα, ότι ανακάλυψε μια νέα παραβίαση ως μέρος της έρευνας για ύποπτους χάκερ της SolarWinds.

Να σημειωθεί ότι η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε την εμπλοκή της στο κυβερνοεπίθεση της SolarWinds, η οποία έπληξε τόσο εταιρείες όσο και ιδρύματα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων εννέα ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters