Σε τεντωμένο σχοινί Αγκυρα – Μόσχα

Σε τεντωμένο σχοινί Αγκυρα – Μόσχα

Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση Τσαβούσογλου - Λαβρόφ σήμερα στην Αττάλεια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίζονται τα ναυτικά γυμνάσια Ουκρανίας και χωρών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία έχουν θορυβήσει τη Ρωσία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ θα έχουν σήμερα κρίσιμη συνάντηση στην Αττάλεια, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ακανθώδη ζητήματα των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του για την επικείμενη συνάντηση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν άκρως λακωνικό, αρκούμενο να αναφέρει ότι οι επικεφαλής της ρωσικής και της τουρκικής διπλωματίας θα συζητήσουν «τις διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά ζητήματα». Περισσότερο διαφωτιστική ήταν η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφερόταν ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν την κατάσταση στον Νότιο Καύκασο (δηλαδή στο διαφιλονικούμενο από Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν Ναγκόρνο-Καραμπάχ), στη Λιβύη, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στην Ουκρανία, στην Κεντρική Ασία, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τη ρωσική προαναγγελία, Λαβρόφ και Τσαβούσογλου θα συζητήσουν τη συνεργασία τους στα πεδία του εμπορίου, της οικονομίας και της στρατιωτικής τεχνολογίας, όπως και για τη χρήση και την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Τουρκία.

Η λυκοσυμμαχία των δύο χωρών, οι οποίες υποστηρίζουν αντίπαλες παρατάξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στη Συρία και στη Λιβύη, τέθηκε σε δοκιμασία από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να προμηθεύσει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar την Ουκρανία. Η Μόσχα φοβάται ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενθαρρύνει το Κίεβο να αναζητήσει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα του Ντονμπάς, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών που ελέγχουν αυτή την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας.

Στη σημερινή συνάντηση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να πιέσει για αποχώρηση από τη Λιβύη των Ρώσων μισθοφόρων του ομίλου Βάγκνερ, σε συνέχεια της πρόσφατης διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση στη χώρα. Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις για την άσκηση του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας «Θαλάσσια Αύρα», που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου. 
Χθες, η Ρωσία έκανε δοκιμές των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014. Οπως ανακοίνωσε το πρακτορείο Interfax, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει ήδη αναπτύξει στην περιοχή περίπου 20 αεροπλάνα και ελικόπτερα και έχει εγκαταστήσει πυραύλους εδάφους – αέρος S-400 και Pantsir. Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε επικίνδυνη ένταση μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, όταν βρετανικό πλοίο που έπλεε στα ανοικτά της Κριμαίας δέχθηκε προειδοποιητικές βολές από ρωσικές δυνάμεις. 

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί σταθερότερες και περισσότερο προβλέψιμες σχέσεις με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, αν το Κρεμλίνο συνεχίσει να επιδίδεται σε επιθετικές κινήσεις, θα υπάρξει απάντηση. Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica με αφορμή επίσκεψή του στη Ρώμη, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τις αμερικανικές αιτιάσεις για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικά δίκτυα και για τη μεταχείριση του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι, πολιτικού αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή