Το καινούργιο μυστικό των εφήβων στις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός

Το καινούργιο μυστικό των εφήβων στις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έφηβοι κρατούν κάθε λογής μυστικά από τους γονείς τους. Κακούς βαθμούς. Αλκοόλ. Σεξ. Το μυστικό της 17χρονης Ελίζαμπεθ είναι λίγο διαφορετικό: δεν θέλει οι γονείς της να μάθουν ότι είναι εμβολιασμένη για την COVID-19.

Οι διαζευγμένοι γονείς της λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις για ζητήματα υγείας που αφορούν την ίδια. Παρότι η μητέρα της είναι σθεναρή υποστηρίκτρια του εμβολίου, ο πατέρας της είναι αρνητής και εκβιάζει ότι θα προβεί σε μήνυση εάν η κόρη τους εμβολιαστεί. Επομένως, η Ελίζαμπεθ κρατάει τον εμβολιασμό της μυστικό και από τους δύο γονείς της, παρέχοντας στη μητέρα της τη δυνατότητα αποποίησης της ευθύνης.

Ο εμβολιασμός των εφήβων είναι κρίσιμος για την επίτευξη ανοσίας και την επαναφορά στην κανονικότητα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το εμβόλιο έχει εγκριθεί για παιδιά άνω των 12 ετών, οι γονείς όμως εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχία για τις παρενέργειες που ενδέχεται αυτό να εμφανίσει μελλοντικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του οργανισμού Kaiser Family, μόνο 3 στους 10 γονείς παιδιών ηλικίας 12-17 σκοπεύουν να συναινέσουν στον άμεσο εμβολιασμού του παιδιού τους. Η πλειονότητα των γονέων αναμένει τη δημοσίευση δεδομένων για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του εμβολίου.
Οι περισσότερες πολιτείες απαιτούν γονική συναίνεση για τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 18. Η πανδημία όμως αποτελεί έναυσμα για αναθεώρηση της απαιτούμενης γονικής συναίνεσης σε ιατρικά θέματα. Για παράδειγμα, στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϊ αναμένεται νομοθεσία που θα επιτρέπει σε παιδιά ηλικίας μόλις 12 ετών να εμβολιάζονται χωρίς τη συγκατάθεση γονέα.

Aλλες πολιτείες στρέφονται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Oρεγκον όπου παρότι η ηλικία συναίνεσης του ασθενούς στην πολιτεία είναι τα 15, η περιφέρεια Λιν αιτείται να μην παρέχεται το εμβόλιο έναντι της COVID-19 σε οποιονδήποτε κάτω των 18 χωρίς τη συγκατάθεση γονέα.

Το νομοθετικό αυτό δίλημμα δίνει νέο πλαίσιο σε διαχρονικά νομικά, ηθικά και ιατρικά ερωτήματα. Οταν ο γονέας διαφωνεί, ποιος είναι κριτής της επιλογής του; Από ποια ηλικία και έπειτα μπορούν τα παιδιά μόνα τους να αποφασίζουν για ιατρικά ζητήματα;

Τα ερωτήματα αυτά ταλανίζουν την οικογένεια της Τσάρις, μιας μητέρας στη Φλόριντα. «Η Ιζαμπέλα (κόρη της Τσάρις) θέλει να κάνει το εμβόλιο κατά της COVID-19 γιατί όλοι οι φίλοι της το κάνουν και δεν θέλει να φοράει άλλο μάσκα». Η Τσάρις δεν της το επιτρέπει, φοβούμενη ότι το εμβόλιο μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα της κόρης της (μία εσφαλμένη αντίληψη που έχει διαψευσθεί επανειλημμένα από ειδικούς).

Η άρση των μέτρων πρόληψης έναντι της COVID-19 μπορεί να συνεπάγεται μόνο ένα πράγμα: την επανεκκίνηση της κοινωνικής ζωής. 
Αναζητώντας απεγνωσμένα τρόπους να εμβολιαστούν χωρίς τη συγκατάθεση γονέα, πολλοί έφηβοι βρέθηκαν στην ιστοσελίδα VaxTeen.org. Πριν από δύο χρόνια, η 17χρονη Κέλι Ντάνιελπουρ δημιούργησε τον ιστότοπο ξεκινώντας μία εκστρατεία ενημέρωσης για το προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολίων καθώς και για ιατρικά δικαιώματα των εφήβων. «Θέλω οι έφηβοι να μπορούν να πουν στον παιδίατρό τους “έχω αυτό το δικαίωμα”», δηλώνει η Κέλι.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή