ΚΟΣΜΟΣ

UNESCO: Η λίμνη Οχρίδα κινδυνεύει

O Οργανισμός σκοπεύει να θέσει την λίμνη στην λίστα των μνημείων που απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης και ρύπανσης της περιοχής

UNESCO: Η λίμνη Οχρίδα κινδυνεύει

Η Λίμνη Οχρίδα στη νοτιοδυτική Βόρεια Μακεδονία (στα σύνορα με την ανατολική Αλβανία) είναι μια από τις βαθύτερες και αρχαιότερες λίμνες της Ευρώπης και ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Μακεδονίας, με απίστευτο φυσικό κάλλος και δεκάδες μνημεία από την αρχαιότητα και τους Βυζαντινούς χρόνους. 

Το 1979 και το 1980 η πόλη Οχρίδα και η ομώνυμη λίμνη έγιναν δεκτές από την UNESCO ως Πολιτιστικό και Φυσικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

UNESCO: Η λίμνη Οχρίδα κινδυνεύει-1

Μόνο 28 μνημεία σε όλο τον πλανήτη αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι τόσο Πολιτιστικά όσο και Φυσικά και η Οχρίδα είναι ένα από αυτά.

Τώρα όμως η UNESCO κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: ο Οργανισμός σκοπεύει να θέσει την λίμνη στη λίστα των μνημείων που απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης και ρύπανσης της περιοχής. 

Μέσα στον Ιούλιο, εάν η Βόρεια Μακεδονία δεν κάνει διπλωματικά «θαύματα», η λίμνη Οχρίδα θα μπει στον κατάλογο των φυσικών μνημείων που πρέπει να τελούν υπό καθεστώς προστασίας, μαζι με τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας (Great Barrier Reef). 

Μάλιστα, η κίνηση του ΟΗΕ πριν λίγες ημέρες να ζητήσει να κηρυχθεί ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος ως «μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς σε κίνδυνο» εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αυστραλίας, που έκανε λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση. 

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προσπαθεί να επιβάλει κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος αλλά βρίσκει πολλά εμπόδια – τόσο από τους ντόπιους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τουριστικά τη λίμνη όσο και από πιο περίπλοκα ζητήματα – μέρος της λίμνης ανήκει στην Αλβανία και υπόκειται στην αλβανική νομοθεσία. 

Το αλβανικό κομμάτι της λίμνης μπήκε στη λίστα των μνημείων της Unesco μόλις το 2019. 

Ο δήμαρχος ωστόσο της πόλης της Οχρίδας, Κονσταντίν Γκεοργιέφσκι, δεν πανικοβάλλεται με την απόφαση της UNESCO. 

«Μετά από 30 χρόνια αμέλειας, είναι φυσικό η UNESCO να χάσει την υπομονή της αλλά δεν πρόκειται να έρθει και το τέλος του κόσμου» λέει. 

Εξάλλου, όπως τονίζει, «το καθεστώς της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν συνεπάγεται χρηματοδότηση»…