Τουρκία: Οι αρχές καταφεύγουν σε τρίτη δόση, μετά τη χρήση των κινεζικών εμβολίων

Τουρκία: Οι αρχές καταφεύγουν σε τρίτη δόση, μετά τη χρήση των κινεζικών εμβολίων

Καλούνται να εμβολιαστούν ξανά οι άνω των 50 ετών που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις τους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είδε και… απόειδε η Τουρκία από την προβληματική αποτελεσματικότητα των εμβολίων που χρησιμοποιεί, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα κινεζικά σκευάσματα, και πλέον ανακοίνωσε ότι αρχίζει η χορήγηση και τρίτης δόσης, με έμφαση στο εμβόλιο πλέον της Pfizer.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κότσα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Τούρκοι πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω καθώς και όλοι οι υγειονομικοί μπορούν πλέον να κλείσουν ραντεβού για τη λήψη και τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Επιπλέον τροποποίησε την προτροπή εμβολιασμού όσων έχουν αναρρώσει από την Covid-19 από τους έξι μήνες στους τρεις μετά την ασθένειά τους, ενώ κάλεσε όσους έχουν λάβει μία δόση του σκευάσματος της Pfizer να λάβουν και δεύτερη μετά… τέσσερις μήνες!

Το… καλό παράδειγμα έδωσε στις αρχές Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν έχοντας λάβει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δύο δόσεις τουκινεζικού εμβολίου Sinovac, έσπευσε να κάνει τρίτη δόση, τη φορά αυτή όμως εμβολιαζόμενος με Pfizer.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο κορωνοϊός έφτασε στην Τουρκία πέρσι τον Μάρτιο, αρχικά οι αρχές εμφάνιζαν μηδενικά κρούσματα και κατόπιν κάλεσαν τον κόσμο να χρησιμοποιεί κολόνιες λεμονιού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε οινόπνευμα, δημιουργώντας ατέλειωτες ουρές έξω από τα φαρμακεία που τις διαθέτουν.

Διαβάστε ακόμη:

Τον Νοέμβριο η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία-μαμούθ απόκτησης 100 εκατ. κινεζικών εμβολίων. Παράλληλα εισάγει τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Sputnik V.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το κρατικό κανάλι Voice of America, εκτιμούν ότι η Κίνα πίεσε μέσω των εμβολίων την Άγκυρα να εκδώσει Ουιγούρους ακτιβιστές που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, γι’ αυτό καθυστέρησε τις παραδόσεις εμβολίων στους Τούρκους.

Η Τουρκία μάλιστα αποτελεί ένα από τα βασικά επιστημονικά πεδία κλινικών δοκιμών των κινεζικών εμβολίων, όπως και η Βραζιλία, καθώς στην Κίνα είναι δύσκολο να γίνουν επαρκείς μελέτης δεδομένης της… απουσίας κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πηγή: Hurriyet, Voice of America

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή