Τσαβούσογλου: «Προπαρασκευαστική» επίσκεψη στα κατεχόμενα

Τσαβούσογλου: «Προπαρασκευαστική» επίσκεψη στα κατεχόμενα

Επι τάπητος αναμένεται να τεθούν το Κυπριακό, αλλά και τα επόμενα βήματα όσον αφορά την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα κατεχόμενα βρίσκεται σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόκεται να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν. Επι τάπητος αναμένεται να τεθούν το Κυπριακό, αλλά και τα επόμενα βήματα όσον αφορά την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα λαμβάνει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της άφιξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, για την «επέτειο της εισβολής».

Ήδη, ο Τατάρ αναφέρθηκε με σιβυλλικό τρόπο σε σχεδιασμούς για «τουριστικό άνοιγμα του Βαρωσιού». Παρά το γεγονός ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν αναμένεται να ρίξει σήμερα περισσότερο φως σε ό,τι αφορά τους τουρκικούς σχεδιασμούς, ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ αναφέρονται σε πιθανά σενάρια τα οποία θα τεθούν σήμερα επι τάπητος. Το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε ένα πιθανό κάλεσμα στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες της Αμμοχώστου να αποταθούν στην -αναγνωρισμένη από το ΕΔΑΔ- Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.

Στις 20 Ιουλίου oι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές προθέσεις για το Βαρώσι αναμένεται να ανακοινωθούν στις 20 Ιουλίου από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος θα βρεθεί στο νησί για τους «εορτασμούς» της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Στη Λευκωσία επικρατεί έντονη ανησυχία, η οποία αποτυπώνεται σε δήλωση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος σε δημόσια παρέμβαση του και με δραματικούς τόνους σημείωσε πως «αν δεν γίνει κάτι… χθες, πολύ σύντομα θα είναι πάρα πολύ αργά και για την Αμμόχωστο».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας χθες σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πόλη των Βαρωσίων, σημείωσε πως η Λευκωσία προχώρησε σε σειρά διαβημάτων στην Ε.Ε., ενώ σχετικές επιστολές εστάλησαν από τον ίδιο στον Τζο Μπάιντεν και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή