Νέο «χτύπημα» ΗΠΑ στην Τουρκία: Προστέθηκε στη λίστα των χωρών που στρατολογούν παιδιά

Νέο «χτύπημα» ΗΠΑ στην Τουρκία: Προστέθηκε στη λίστα των χωρών που στρατολογούν παιδιά

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν την Τουρκία στη λίστα με χώρες που εμπλέκονται στη χρήση παιδιών – στρατιωτών τη χρονιά που πέρασε, μια πρωτόγνωρη κίνηση που είναι πιθανό να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπίστωσε ότι η Τουρκία παρείχε «απτή υποστήριξη» στο τμήμα Σουλτάν Μουράτ στη Συρία, μια ομάδα από τη Συριακή αντιπολίτευση που υποστηρίζει εδώ και καιρό η Άγκυρα και που η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι στρατολογεί και χρησιμοποιεί παιδιά – στρατιώτες.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας έκανε επίσης αναφορά για χρήση παιδιών στο στρατό της Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει να συνεργαστεί με την Άγκυρα για το θέμα αυτό και την αντιμετώπισή του.

«Όσον αφορά την Τουρκία ειδικότερα… αυτή είναι η πρώτη φορά που μέλος του ΝΑΤΟ μπαίνει στην επίμαχη λίστα», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος και πρόσθεσε πως «η Τουρκία έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, τη στρατολόγηση και τη χρήση παιδιών – στρατιωτών στη Συρία και τη Λιβύη».

Σημειώνεται πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από την Άγκυρα να συγκρατήσει τους αντάρτες με τους οποίους συνεργάζεται, την ώρα που η γειτονική χώρα χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους».

Σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κυβερνήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο υπόκεινται σε κυρώσεις, ωστόσο δεν ήταν άμεσα σαφές εάν αυτές θα ισχύσουν αυτόματα και για την Τουρκία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή