Ηχηρό καμπανάκι από τον ΠΟΥ

Ηχηρό καμπανάκι από τον ΠΟΥ

Εντονη ανησυχία για την αύξηση (10%) των κρουσμάτων στην Ευρώπη

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητική είναι η εξέλιξη της πανδημίας στη Γηραιά Ηπειρο καθώς, όπως φαίνεται, η COVID-19 δεν θα αποτελέσει, για τουλάχιστον το προσεχές μέλλον, δυσάρεστη ανάμνηση αλλά ζοφερή πραγματικότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες ότι στα 53 κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οι νέες λοιμώξεις παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα αύξηση κατά 10% έπειτα από περίπου δύο μήνες πτωτικής πορείας. Πρόκειται για σαφή προειδοποίηση της πιθανότητας έλευσης ενός ακόμη πανδημικού κύματος. 

Η επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος διαχείρισης κρίσεων του διεθνούς οργανισμού, Κέιτι Σμόλγουντ, δήλωσε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες οι νέες λοιμώξεις εμφανίζουν μείωση, αλλά κάποια κράτη, όπως η Ρωσία, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα με αριθμούς ρεκόρ ημερήσιων θανάτων.

Στο έλεος της μετάλλαξης «Δέλτα» βρίσκεται και η Ισπανία, όπου παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στους νέους που δεν πρόλαβαν ακόμη να εμβολιαστούν. Οι ισπανικές αρχές και οι ειδικοί απηύθυναν αγωνιώδη έκκληση στη νεολαία να επιδείξει σωφροσύνη και υπευθυνότητα. Η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, τόνισε ότι «πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. Οφείλουμε να ακολουθούμε τους κανόνες».  

Οι παράγοντες

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη δρ Χανς Κλούγκε εξήγησε ότι στην αναζωπύρωση της πανδημίας συμβάλλουν πολλοί παράγοντες, όπως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η αύξηση των μετακινήσεων, οι συναθροίσεις και αναμφίβολα η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα». Ολα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο Ισραήλ, που επίσης περιλαμβάνεται στην περιφέρεια Ευρώπης του ΠΟΥ. Παρότι το 85% των Ισραηλινών είναι εμβολιασμένο, χθες η χώρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων του τελευταίου τριμήνου, αλλά και τον πρώτο θάνατο από COVID-19 έπειτα από εβδομάδες.

Ο δρ Κλούγκε προειδοποίησε για τον κίνδυνο που εγκυμονούν μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Euro 2020, με εκατοντάδες Φινλανδούς να επιστρέφουν από την Αγία Πετρούπολη μολυσμένοι από τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Τη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης και της UEFA κατακεραύνωσε ο Γερμανός υπουργός  Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, καταγγέλλοντας την ανευθυνότητα της απόφασης διεξαγωγής τελικών και ημιτελικών αγώνων στη Βρετανία, επίκεντρο της μετάλλαξης «Δέλτα», και προσέθεσε ότι η καγκελάριος Μέρκελ συμμερίζεται την άποψή του. «Υποψιάζομαι πως όλα αυτά έχουν εμπορικά κίνητρα. Αλλά δεν είναι δυνατόν τέτοιοι λόγοι να υπερέχουν της ανάγκης προστασίας των πολιτών από τις λοιμώξεις», κατέληξε. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, πιο ευοίωνο διαγράφεται το μέλλον για τους Βρετανούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στα κράτη της Ε.Ε., καθώς Βρυξέλλες και Λονδίνο φαίνεται ότι προσεγγίζουν τη σύναψη συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης των εμβολιαστικών πιστοποιητικών που εκδίδουν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι δύο εμβολιαστικές δόσεις» θα είναι ο μεγάλος «απελευθερωτής» για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή, αγώνα δρόμου πραγματοποιούν η Ρουμανία και η Βουλγαρία προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια που διαθέτουν, προτού παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους, οπότε και θα πρέπει να τα καταστρέψουν. Και στα δύο κράτη οι ρυθμοί εμβολιασμού έχουν επιβραδυνθεί εντυπωσιακά, γεγονός που οφείλεται αφενός στη μεγάλη δυσπιστία των πολιτών έναντι των Αρχών, αλλά και στις αμφιβολίες όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca. Στη Βουλγαρία έχει εμβολιαστεί το 24% του πληθυσμού, ενώ στη Ρουμανία το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν είναι ούτε το μισό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή