Σκηνικό έντασης για νατοϊκή άσκηση ανοικτά της Κριμαίας

Σκηνικό έντασης για νατοϊκή άσκηση ανοικτά της Κριμαίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ. «Υπό στενή παρακολούθηση» έχει θέσει από χθες ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας την ιταλική φρεγάτα «Βιρτζίνιο Φαζάν», η οποία συμμετέχει στη μεγάλη νατοϊκή άσκηση «Θαλάσσια αύρα».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την πορεία του ιταλικού πολεμικού πλοίου. Στις 23 Ιουνίου, ο ρωσικός στόλος με τη συμβολή της ακτοφυλακής, που ανήκει διοικητικά στην FSB, είχε εμποδίσει την είσοδο βρετανικού αντιτορπιλικού στα χωρικά ύδατα της Κριμαίας. Το βρετανικό πλοίο είχε εισχωρήσει τρία ναυτικά μίλια εντός των ρωσικών χωρικών υδάτων. Τα ρωσικά σκάφη είχαν τότε προχωρήσει σε προειδοποιητικές βολές, ενώ βομβαρδιστικό αεροσκάφος Σουχόι είχε εκτοξεύσει βόμβα σε σχετικά μικρή απόσταση από το βρετανικό πολεμικό πλοίο. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας τη διείσδυση του βρετανικού αντιτορπιλικού κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ναυτικού δικαίου. Το Λονδίνο διέψευσε τη ρωσική εκδοχή. Μία ημέρα αργότερα, ρωσικά μαχητικά Σουχόι-30 και βομβαρδιστικά Σουχόι-24 απογειώθηκαν επειγόντως για να εμποδίσουν τη διείσδυση της ολλανδικής φρεγάτας «Εβερτσεν» στα χωρικά ύδατα της Κριμαίας.

Η αεροναυτική άσκηση «Θαλάσσια αύρα», στην οποία συμμετέχει και η Ουκρανία, θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου και είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες, προκαλώντας την ενόχληση της Μόσχας, η οποία είχε ζητήσει την αναστολή της άσκησης. Στην άσκηση συμμετέχουν 32 πολεμικά πλοία, 40 αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και 5.000 στρατεύσιμοι από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Ρουμανία, το Ισραήλ, το Μαρόκο, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία, μεταξύ άλλων. Στην πλειονότητά τους τα σκάφη είναι ουκρανικά (24 από 32), ενώ μόνο οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ολλανδία έχουν στείλει πολεμικά πλοία. Οι υπόλοιπες χώρες συμμετέχουν με ασκήσεις ειδικών δυνάμεων και ηλεκτρονικής συνεργασίας. Σκοπός της άσκησης είναι η προετοιμασία του ουκρανικού στρατού ενόψει νέας όξυνσης της έντασης στα ανατολικά της χώρας και η επίδειξη αλληλεγγύης της Δύσης προς το Κίεβο.

Η ετήσια άσκηση έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για την Ουκρανία, καθώς η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 στέρησε από το Κίεβο τον στρατηγικά κρίσιμο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης και πολλά πολεμικά πλοία που ελλιμενίζονταν σε αυτόν. Εκτοτε, η Οδησσός έγινε ο κυριότερος ναύσταθμος της Ουκρανίας, ο οποίος υποδέχεται τακτικά νατοϊκά πλοία. Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχει εκσυγχρονίσει τον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, ενώ πολλά ρωσικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας είναι πλέον εξοπλισμένα με τους βαλλιστικούς πυραύλους «Καλίμπρ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή