Γερμανία: Η κυβέρνηση υιοθετεί τη σύσταση για συνδυασμό AstraZeneca με εμβόλιο mRNA

Γερμανία: Η κυβέρνηση υιοθετεί τη σύσταση για συνδυασμό AstraZeneca με εμβόλιο mRNA

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσοι έχουν εμβολιαστεί ήδη με μία δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μπορούν να λάβουν τη δεύτερη δόση με ένα από τα εμβόλια τύπου mRNA (BioNTech/Pfizer, Moderna), δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, υιοθετώντας την σχετική σύσταση που εξέδωσε η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko). 

«Ο συνδυασμός ενός εμβολιασμού με AstraZeneca με μια δεύτερη δόση με BioNTech ή Moderna προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη προστασία – τουλάχιστον όση προστασία προσφέρουν δύο δόσεις από ένα εμβόλιο mRNA», τόνισε ο κ. Σπαν, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη Γερμανία είναι ασφαλή και προσφέρουν επίσης καλή προστασία. 

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ακόμη ότι με τον συνδυασμό των δύο διαφορετικών εμβολίων, το διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου εμβολιασμού μπορεί να περιοριστεί στις τέσσερις εβδομάδες, γεγονός το οποίο, όπως εξήγησε, διευκολύνει όσους επιθυμούν να πετύχουν γρηγορότερα την πλήρη προστασία.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η δυνατότητα συνδυασμού θα καταστήσει το σκεύασμα της AstraZeneca ελκυστικότερο και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες από όλα τα εμβόλια.

«Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί γίνουν το καλοκαίρι, τόσο καλύτερα θα είμαστε το φθινόπωρο. Μπορούμε τώρα να συνεχίσουμε τον εμβολιασμό με ικανοποιητική ταχύτητα», πρόσθεσε, με το βλέμμα και στην ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού.

Διακοπές στο εσωτερικό

«Οι διακοπές, έπειτα από τόσο καιρό περιορισμών, είναι ακόμη πιο σημαντικές. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε και κάλεσε τους Γερμανούς να παραθερίσουν εφέτος στο εσωτερικό.

Ο Γενς Σπαν εμφανίστηκε πάντως ενοχλημένος από το γεγονός ότι η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις χωρίς προφανώς να έχει ενημερώσει προηγουμένως το υπουργείο Υγείας. «Αντιλαμβάνομαι ότι αυτές οι ανακοινώσεις μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία» στους πολίτες. «Αν το γνωρίζαμε, η επικοινωνία μεταξύ επιστήμης και πολιτικής θα μπορούσε να ήταν καλύτερη και να απαντηθούν άμεσα τα ερωτήματα των πολιτών», δήλωσε.

Ενόψει του φθινοπώρου εντείνεται όμως και η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί και αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Το Ίδρυμα για την Προστασία των Ασθενών ζητά μάλιστα να ληφθεί άμεσα η σχετική πολιτική απόφαση.

«Ήδη εντός Ιουλίου χρειάζεται μια πολιτική απόφαση σχετικά με το πότε θα πρέπει να αρχίσει να χορηγείται η αναμνηστική δόση στα κέντρα αποκατάστασης και στους οίκους ευγηρίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Όιγκεν Μπράις, υπενθυμίζοντας ότι οι τρόφιμοί τους είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ήδη τον Φεβρουάριο.

«Για αυτό δεν πρέπει να χάνουμε καθόλου χρόνο», τόνισε και ανέφερε ότι ο εμβολιασμός των εργαζόμενων σε τέτοιες δομές δεν έχει φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο – σε κάποια κέντρα είναι κάτω του 50%, σημείωσε – για αυτό και θα πρέπει να προβλεφθεί και η ημερήσια εξέταση του προσωπικού με τεστ κορωνοϊού.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή