Ανεμβολίαστοι έφηβοι: Κίνδυνος να εξελιχθούν τα σχολεία σε επιδημιολογική βόμβα

Ανεμβολίαστοι έφηβοι: Κίνδυνος να εξελιχθούν τα σχολεία σε επιδημιολογική βόμβα

«Η ανάλυση κινδύνου – οφέλους φαίνεται να μετατοπίζεται υπέρ του εμβολιασμού όλων των παιδιών άνω των 12 ετών»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διανύοντας το δεύτερο καλοκαίρι με την πανδημία του κορωνοϊού στο προσκήνιο, η συντριπτική πλειονότητα των εφήβων -που «έχασαν» την καθημερινότητα τους με το κλείσιμο των σχολείων για μεγάλες χρονικές περιόδους- παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αυτό σύμφωνα με αναλυτές τους καθιστά ως τον πιο «αδύναμο κρίκο», καθώς ο συνδυασμός της «κοινωνικότητας» που διαθέτουν και η «φυσιολογία» σε σχέση με τη διάδοση του ιού βρίσκει έναν «τέλειο στόχο».

Στις αρχές του Ιουνίου, ο Οργανισμός Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer ως ασφαλές και αποτελεσματικό για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, αλλά η Επιτροπή Εμβολιασμού της χώρας δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα το συστήσει στους νέους 16 και 17 ετών, πόσο μάλλον για νεότερους έφηβους.

Με τα κρούσματα στη Βρετανία να αυξάνονται -με τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί- και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να αναγκάζονται να απομονωθούν στο σπίτι, η ανάλυση κινδύνου – οφέλους φαίνεται να μετατοπίζεται υπέρ του εμβολιασμού όλων των παιδιών άνω των 12 ετών.

Τα επιχειρήματα των αρνητών και η απάντηση

Το πιο πειστικό επιχείρημα κατά του εμβολιασμού των παιδιών είναι ότι τα περισσότερα εξ’ αυτών νοσούν ήπια, αν όχι καθόλου, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιοι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό γέρνουν τη ζυγαριά υπέρ των αρνητών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τα ποσοστά μόλυνσης στην κοινότητα είναι χαμηλά.

Όμως, η άνοδος των μολύνσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα μέσα Μαΐου «διαλύει» το τελευταίο αυτό το σκεπτικό. Ένα νέο κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχουν από 20.000 νέα κρούσματα καθημερινά, με περίπου 385.000 μαθητές να απουσιάζουν από τα σχολεία λόγω του Covid-19. Αυτό είναι το 5,1% του σχετικού σχολικού πληθυσμού, από 3,3% την προηγούμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται οι συνέπειες που έχει η απουσία των παιδιών εκπαιδευτικά και κοινωνικά, ενώ υπάρχει και ένα πρόσθετο οικονομικό κόστος, εάν οι γονείς αναγκάζονται να μείνουν εκτός εργασίας.

Τρύπα στο τείχος ανοσίας της Βρετανίας

Ο νέος υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ πρότεινε την κατάργηση των περιορισμών που απαιτούν απομόνωση των μαθητών. Αυτή, ωστόσο, θεωρείται ως μια συνταγή που θα οδηγήσει σε μαζικές λοιμώξεις στα σχολεία, δεδομένου ότι και οι κανόνες και κοινωνικής αποστασιοποίησης είχαν πρόσφατα ελαττωθεί. 

Πλέον, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι για ανοσία της αγέλης απαιτείται ο εμβολιασμός του 85% του πληθυσμού, την ώρα που τα παιδιά αποτελούν το 21% του συνολικού ποσοστού. Εν ολίγοις, το «τείχος ανοσίας» του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μια μεγάλη τρύπα, σε σχήμα …εφήβου. 

Ο κύριος κίνδυνος που σχετίζεται με το εμβόλιο για τους εφήβους, κυρίως νέους άνδρες, φαίνεται να είναι μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα, δύο τύποι καρδιακής φλεγμονής, που συνδέονται με εμβόλια mRNA. Μέχρι τις 28 Ιουνίου, από συνολικά 324 εκατομμύρια δόσεις όλων των εμβολίων που χορηγήθηκαν σε όλες τις ηλικίες, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν 518 τέτοιες περιπτώσεις σε άτομα ηλικίας 30 ετών και κάτω. Τα CDC σημειώνουν, βέβαια, ότι οι περισσότεροι ανέκαμψαν.

Παράλληλα, μερικοί ανησυχούν ότι σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να χτυπήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε εμβολιασμούς άλλων ηλικιών. Όμως, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι λογικό να πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απειλή που βρίσκεται μπροστά μας και όχι έναν θεωρητικό μελλοντικό αντίπαλο και -όπως τονίζεται- πολλές χώρες παίνουν στο δεύτερο πανδημικό καλοκαίρι, όπως άφησαν το προηγούμενο.

Πηγή: FT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT