Πέντε εκατ. πολίτες της Ε.Ε. για διαμονή στη Βρετανία

Πέντε εκατ. πολίτες της Ε.Ε. για διαμονή στη Βρετανία

Πενταπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για άδεια μόνιμης κατοικίας από Ευρωπαίους πολίτες στη Βρετανία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πενταπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για άδεια μόνιμης κατοικίας από Ευρωπαίους πολίτες στη Βρετανία, με τον αριθμό αυτόν να φθάνει την περασμένη εβδομάδα τις 50.000, καθώς η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών εξέπνευσε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας ανέφερε ότι όσα έγγραφα κατατέθηκαν μέχρι και το πρωί της Πέμπτης θα θεωρούνται εμπρόθεσμα. Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι 5,6 εκατ. αιτήσεις έχουν κατατεθεί από πολίτες της Ε.Ε., οι οποίοι επιδιώκουν να εδραιώσουν τα δικαιώματά τους στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση και στη στέγη. Μέχρι στιγμής, 5 εκατ. αιτούντες έχουν γίνει δεκτοί ως μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.

Σε μήνυμά της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, 34χρονη Γερμανίδα γράφει: «Ζω και εργάζομαι στο Σέφιλντ εδώ και πέντε χρόνια. Δεν κατάλαβα ότι έπρεπε να έχω κάνει αίτηση και για την ανήλικη κόρη μου. Τώρα η αίτησή της καθυστερεί και δεν ήταν εντός της διορίας. Θα έπρεπε να δώσουν μεγαλύτερη πίστωση χρόνου. Ανησυχώ πολύ. Τι θα γίνει αν χάσουν το διαβατήριο της κόρης μου; Δεν με κάνουν να νιώθω πολύ ευπρόσδεκτη».
Η εκπνοή της προθεσμίας την Πέμπτη κατέστησε δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίους πολίτες παράνομους στα μάτια του βρετανικού νόμου. Ο βουλευτής των Εργατικών, Πολ Μπλόνφιλντ, ο οποίος έθεσε το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε ότι έχει πληροφορηθεί για περιστατικά μεγάλης ταλαιπωρίας Ευρωπαίων μόνιμων κατοίκων στη Βρετανία. 

«Κάποιος αναγκάστηκε να περιμένει στην αναμονή τηλεφωνικής κλήσης για οκτώ ώρες, έως ότου επικοινωνήσει με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών για την υπόθεσή του. Ζήτησα από την κυβέρνηση να υιοθετήσει την τακτική των ευρωπαϊκών κρατών για τους Βρετανούς μόνιμους κατοίκους στις χώρες τους. Τα κράτη αυτά συνειδητοποίησαν ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και χαλάρωσαν τους χρονικούς περιορισμούς για καταθέσεις αιτήσεων και εγγράφων. Πρέπει να αναζητήσουμε όσους δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις και να τους βοηθήσουμε στη διαδικασία αυτή», λέει ο Μπλόνφιλντ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, Κέβιν Φόστερ, λέει ότι η «συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας έχει καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή