Στα κεντρώα χνάρια της Αγκελα Μέρκελ πατάει ο Αρμιν Λάσετ

Στα κεντρώα χνάρια της Αγκελα Μέρκελ πατάει ο Αρμιν Λάσετ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προσδοκίες του για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, με τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press ο ηγέτης των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Αρμιν Λάσετ, ο οποίος φιλοδοξεί να διαδεχθεί την Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

«Είναι θετικό ότι (επί προεδρίας Μπάιντεν) οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη λογική των διεθνών συνεργασιών και επανήλθαν στη Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο 60χρονος πολιτικός. Εμφανίστηκε, ωστόσο, επιφυλακτικός ως προς τη σκληρή στάση που ακολουθεί ο Τζο Μπάιντεν έναντι του Πεκίνου. «Η Κίνα είναι εταίρος αλλά και συστημικός αντίπαλος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατήσουμε τις αρχές μας, να τις υπενθυμίζουμε στην Κίνα, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με αυτήν», υποστήριξε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Γερμανοί αναλυτές τους οποίους επικαλείται το διεθνές πρακτορείο εκτιμούν ότι ο Λάσετ θα συνεχίσει να πορεύεται ως «Μέρκελ 2.0», δηλαδή να ακολουθεί σε γενικές γραμμές την κεντρώα, εξισορροπητική προσέγγιση της Αγκελα Μέρκελ, τόσο στις διεθνείς όσο και στις εσωτερικές υποθέσεις. Την αίσθηση αυτή, του συνετού πολιτικού που προτιμάει να κτίζει γέφυρες παρά να ανοίγει ρήγματα, επιβεβαίωσε ο Λάσετ όταν ρωτήθηκε, στην προαναφερθείσα συνέντευξη, για τους κινδύνους του λαϊκισμού και του αυταρχισμού που εκδηλώνονται έντονα σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

«Χρειαζόμαστε και τα 27 κράτη-μέλη (της Ε.Ε.), συμπεριλαμβανομένων της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, εάν επιθυμούμε πραγματικά να πάμε μπροστά την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, χρειάζεται να επιμείνουμε στο κράτος δικαίου. 

Οποιος εντάχθηκε στην Ε.Ε. υποχρεούται να δέχεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και αν κάποιος παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα υποστεί κυρώσεις και επιπτώσεις – για παράδειγμα ως προς τη διανομή κονδυλίων», ήταν η απάντηση του Γερμανού πολιτικού. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν με καλές προοπτικές να κερδίσει το αξίωμα του καγκελαρίου μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Η τελευταία δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την εταιρεία YouGov και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, φέρνει τον κεντροδεξιό συνασπισμό CDU/CSU πρώτο με 30% (άνοδος 4% μέσα σε έναν μήνα) έναντι 19% των Πρασίνων (πτώση 3%). Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με το σταθερό 15%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και η Ακροδεξιά AfD με 11% και το αριστερό κόμμα Die Linke με 7%.

A.P., ΑΠΕ
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή