Αμφισβήτηση γονιών για τα καλύτερα λύκεια της Βρετανίας

Αμφισβήτηση γονιών για τα καλύτερα λύκεια της Βρετανίας

Σημαντική μετατόπιση παρατηρείται στις απαιτήσεις εισαγωγής στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας για μαθητές που προέρχονται από τα καλύτερα λύκεια της χώρας.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σημαντική μετατόπιση παρατηρείται στις απαιτήσεις εισαγωγής στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας για μαθητές που προέρχονται από τα καλύτερα λύκεια της χώρας. Τα ιδρύματα αυτά, με πρώτο το Ιτον, εξασφάλιζαν παραδοσιακά την είσοδο των μαθητών τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Πριν από μία δεκαετία, επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, γονείς οι οποίοι δαπανούσαν δεκάδες χιλιάδες στερλίνες τον χρόνο για δίδακτρα σε λύκεια, όπως το Ιτον, το Σεν Πολς και το Κινγκς στο Ουίμπλετον, είχαν τη βεβαιότητα ότι τα παιδιά τους θα γίνονταν δεκτά στην Οξφόρδη ή στο Κέμπριτζ. Μελέτη του 2018 έδειξε ότι μόλις οκτώ λύκεια (έξι από αυτά ιδιωτικά) είχαν τις περισσότερες εισαγωγές πρωτοετών στα δύο φημισμένα πανεπιστήμια.

Η οργή για την κοινωνική ανισότητα, οι αυξημένες αιτήσεις εισαγωγής από δημόσια λύκεια και η αύξηση του αριθμού αιτούντων από χώρες του εξωτερικού, οδήγησαν σε αλλαγή στάσης από την Οξφόρδη και το Κέμπριτζ. «Θέλουμε να επιλέξουμε τους πιο κατάλληλους υποψηφίους, όχι όσους εξασφάλισαν μέτριους βαθμούς στα καλύτερα λύκεια», λέει η Σαμίνα Καν, στέλεχος του γραφείου πρωτοετών της Οξφόρδης.

Στο λύκειο του Ιτον, στο οποίο φοίτησαν 20 Βρετανοί πρωθυπουργοί –συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού– ο αριθμός εισαγωγών μαθητών σε Οξφόρδη και Κέιμπριτζ υποχώρησε από 99 το 2014 σε μόλις 48 φέτος. Στο Κινγκς του Ουίμπλετον, οι αιτήσεις για τα δύο πανεπιστήμια έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2018. Το φαινόμενο εξοργίζει τους γονείς, που συνειδητοποιούν ότι τα δίδακτρα των 44.000 στερλινών τον χρόνο για το οικοτροφείο δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους μία θέση σε Οξφόρδη και Κέμπριτζ.

Το άγχος που συνοδεύει τους γονείς μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην παρανομία, όπως έδειξε το «σκάνδαλο Βάρσιτι Μπλουζ» στις ΗΠΑ, που οδήγησε πάλαι ποτέ αστέρες της τηλεόρασης στις φυλακές για δωροδοκία των υπευθύνων εισαγωγής φοιτητών σε «καλά» πανεπιστήμια. «Οταν έχεις κάτι που οι άνθρωποι θεωρούν μεγάλης αξίας, το σύστημα παύει να λειτουργεί. Η φοίτηση σε τέτοια πανεπιστήμια μπορεί να καθορίσει το μελλοντικό εισόδημα ή την κοινωνική θέση κάποιου. Οι γονείς το γνωρίζουν και είναι έτοιμοι για όλα», λέει ο καθηγητής Νομικής του Γέιλ, Ντάνιελ Μάρκοβιτς.
Εδώ και δεκαετίες τα «καλά» βρετανικά λύκεια βασίζονταν στα υψηλά ποσοστά αποδοχής μαθητών τους στα καλύτερα πανεπιστήμια για να δικαιολογούν τα αστρονομικά δίδακτρα που εισπράττουν από γονείς. Αν η ιδιότητα αυτή των λυκείων έχει εκπνεύσει, τι έχουν να «πουλήσουν» στους γονείς; «Το έχω μετανιώσει. Τα δίδακτρα είναι τελείως δυσανάλογα με την πραγματικότητα. Νιώθω επίσης ότι έβλαψα τα παιδιά μου. Στον κόσμο των επιχειρήσεων οι απόφοιτοι των μεγάλων λυκείων και πανεπιστημίων αντιμετωπίζονται με καχυποψία και ενίοτε περιφρόνηση», λέει πατέρας φοιτητή της Οξφόρδης και αποφοίτου του Ιτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή