Βρετανία: Προς κατάργηση μάσκες, αποστάσεις και τηλεργασία από τις 19 Ιουλίου

Βρετανία: Προς κατάργηση μάσκες, αποστάσεις και τηλεργασία από τις 19 Ιουλίου

Σημαντικά βήματα χαλάρωσης ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον με ορίζοντα τις 19 Ιουλίου, παρά τις διαφωνίες που είχαν εκφραστεί από την επιστημονική κοινότητα, υπό την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα.

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς χαλάρωση οδεύουν τα υγειονομικά μέτρα λόγω κορωνοϊού στη Βρετανία, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζεται κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και των περιορισμών στις συναθροίσεις. 

Όπως είπε, η άρση αναμένεται να ισχύσει από τις 19 Ιουλίου. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 12 Ιουλίου. 

Όσον αφορά την τηλεργασία, ο Τζόνσον ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα πει στους εργαζόμενους να δουλεύουν απο το σπίτι, σημειώνοντας πως το ζήτημα περνά πλέον στην ευχέρεια των εργοδοτών στις βρετανικές επιχειρήσεις.  

«Μετακινούμαστε από τις νομικές απαγορεύσεις και αφήνουμε τους Βρετανούς να αποφασίζουν πλέον οι ίδιοι πώς θα διαχειριστούν τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

Οι ανακοινώσεις του Λονδίνου έρχονται, πάντως, σε μια περίοδο κατά την οποία η μετάλλαξη Δέλτα έχει πυροδοτήσει νέες εξάρσεις στη χώρα. Οι αξιωματούχοι Υγείας δηλώνουν ότι το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμού έχει περιορίσει τους θανάτους από τον ιό, ωστόσο, πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ήδη πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις, είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη μετακύλιση της ευθύνης για την πανδημία από το κράτος, στους Βρετανούς πολίτες. 

Σύμφωνα με τα σχέδια, τα νυχτερινά κέντρα θα επιτραπεί να ξαναλειτουργήσουν και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί χωρητικότητας σε χώρους φιλοξενίας. Οι οδηγίες κοινωνικής απόστασης θα παύουν να ισχύουν.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας ότι εάν δεν μπορούμε να ανοίξουμε ξανά την κοινωνία μας μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουμε βοηθηθεί από την άφιξη του καλοκαιριού και από τις σχολικές διακοπές, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε πότε θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στην κανονικότητα;», τόνισε ο Τζόνσον, ο οποίος, σημειωτεόν, καθορίζει την πολιτική υγείας μόνο για την Αγγλία και όχι για τη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο αρχηγός της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι το σχέδιό του για άρση των περιορισμών στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να… ενθουσιαστούν και προειδοποίησε ότι μια νέα παραλλαγή του ιού που δεν θα την πιάνει το εμβόλιο θα μπορούσε να σημαίνει την ανάγκη επιβολής νέων μέτρων στο μέλλον.

«Απέχει πολύ το τέλος της αντιμετώπισης αυτού του ιού, Προφανώς, εάν βρούμε μια άλλη παραλλαγή που δεν ανταποκρίνεται στα εμβόλια … τότε σαφώς, θα πρέπει να πάρουμε όσα μέτρα χρειάζεται για να προστατεύσουμε το κοινό», σημείωσε

Η Βρετανία έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της Covid-19 παγκοσμίως και ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγορήθηκε για αργοπορημένες αντιδράσεις στην διαχείριση της πανδημίας, με καθυστερημένες επιβολές lockdown.

Ωστόσο, το πρόγραμμα εμβολιασμών στην χώρα είναι από τα πιο πετυχημένα παγκοσμίως, με το 86% των ενηλίκων να έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου και το 64% και τις δύο δόσεις μέχρι σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι άτομα κάτω των 40 ετών θα προσκληθούν για να λάβουν τη δεύτερη τους δόση 8 εβδομάδες μετά την πρώτη, αντί για 12 εβδομάδες, ευθυγραμμίζοντας την πολιτική που ισχύει για άτομα άνω των 40 ετών.

Τα στοιχεία της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της παραλλαγής Δέλτα που οδηγεί σε σοβαρή ασθένεια ή εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τα εμβόλια σπάνε την σύνδεση μεταξύ μολύνσεων από την Covid-19 και θανάτων εξαιτίας της νόσου, προειδοποιώντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συμφιλιωθούν με το γεγονός ότι θα υπάρξουν πάραυτα περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19.

«Θέλαμε λίγο περισσότερο χρόνο για να δούμε τα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα εμβόλια μας βοήθησαν στη διάσπαση της σχέσης μεταξύ ασθένειας και θανάτου.Έχει γίνει όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αυτά τα εμβόλια είναι πράγματι επιτυχή, καθώς η πλειονότητα αυτών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο δεν είχε εμβολιαστεί», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Σαγίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

«Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον βρετανικό λαό: τα κρούσματα αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά. Μπορούμε εύλογα να αναμένουμε ότι έως τις 19 Ιουλίου, ο αριθμός των ημερήσιων λοιμώξεων θα είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι σήμερα», είπε ο Τζαβίντ στο Κοινοβούλιο.

Σήμερα, η χώρα επιβεβαίωσε 27.334 νέα κρούσματα της Covid-19, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, καταγράφοντας αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ 29 Ιουνίου και 5 Ιουλίου λίγο πάνω από 53% σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά ημέρες. Ακόμη 9 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο μέσα σε 24 ώρες.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή