ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: Χειρουργήθηκε στο έντερο και αναρρώνει

Πάπας Φραγκίσκος: Χειρουργήθηκε στο έντερο και αναρρώνει

Η υγεία του  Πάπα Φραγκίσκου εξελίσσεται ικανοποιητικά μετά την εγχείρηση στο παχύ έντερο στην οποία υποβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής και ο 84χρονος Ποντίφικας αναρρώνει στο καθολικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγίας Εδρας, ο Πάπας Φραγκίσκος, που εισήχθη την Κυριακή, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του το 2013, σε νοσηλευτικό ίδρυμα, έπασχε από συμπτωματική εκκολπωματίτιδα του παχέος εντέρου που του είχε προκαλέσει στένωση. Η ασθένεια εμφανίζεται όταν στα τοιχώματα του παχέος εντέρου δημιουργούνται εξογκώματα, τα οποία προκαλούν στένωση του οργάνου. 

Μεταξύ των συμπτωμάτων που αναφέρουν συνήθως οι πάσχοντες είναι αίσθηση φουσκώματος, επαναλαμβανόμενος κοιλιακός πόνος και μεταβολές της εντερικής λειτουργίας. 

Το Βατικανό, επί του παρόντος, δεν έχει γνωστοποιήσει τι ακριβώς περιελάμβανε η χειρουργική επέμβαση στον Ποντίφικα, αλλά μόνον ότι έγινε υπό ολική αναισθησία και χειρουργός ήταν ο καθηγητής Σέρτζιο Αλφιέρι, επικεφαλής του γαστρεντερολογικού τμήματος του Τζεμέλι. Την ώρα της εγχείρησης στην αίθουσα βρισκόταν και ο προσωπικός ιατρός του Πάπα, δρ Ρομπέρτο Μπερναμπέι. Επίσης παραμένει άγνωστο επί πόσες ημέρες θα παραμείνει στο νοσοκομείο ο Ποντίφικας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής, ο Πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε κανονικά στη Θεία Λειτουργία και ευλόγησε τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Μάλιστα αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο θα επισκεφθεί τη Σλοβακία, προτού χοροστατήσει σε Λειτουργία στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

Η επέμβαση στο έντερο δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί τον Αργεντινό Πάπα. Οταν ήταν μόλις 21 ετών, οι γιατροί του αφαίρεσαν μέρος του δεξιού πνεύμονα, ενώ σήμερα υποφέρει από οσφυαλγία και έχει πρόβλημα στο ισχίο. Το 2014, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναγκάστηκε να ακυρώσει κάποιες υποχρεώσεις εξαιτίας ενός προβλήματος στο στομάχι. 

Χωρίς να ανακοινώσει τίποτα για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, πριν από περίπου μία εβδομάδα, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ζητήσει κατά την κυριακάτικη εμφάνισή του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου από το πλήθος των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί να προσευχηθούν για αυτόν. «Σας ζητώ να προσευχηθείτε για τον Πάπα με τον δικό σας ιδιαίτερο τρόπο. Ο Πάπας χρειάζεται τις προσευχές σας», είχε πει, ευχαριστώντας τους μάλιστα διότι όπως τόνισε «γνωρίζω ότι θα το κάνετε».

Η περασμένη εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα απαιτητική για τον Πάπα. Την περασμένη Δευτέρα, μάλιστα, είχε παραχωρήσει ιδιωτική ακρόαση στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν.