Στις προεδρικές εκλογές του 2022, οι Γάλλοι πολίτες θα κληθούν να κάνουν μια «ιστορική επιλογή» ανάμεσα στον εθνικισμό και στην παγκοσμιοποίηση. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η Μαρίν Λεπέν την Κυριακή, κλείνοντας το συνέδριο του Εθνικού Συναγερμού, αφού προηγουμένως είχε επανεκλεγεί αρχηγός του κόμματός της, χωρίς αντίπαλο. Το 98,35% των συνέδρων έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην 52χρονη πολιτικό. Η «αναίμακτη» έκβαση του συνεδρίου σταθεροποίησε τη θέση της πιο επικίνδυνης, με τα σημερινά δεδομένα, αντιπάλου του Εμανουέλ Μακρόν στην αναμέτρηση του 2022, ύστερα από το οδυνηρό πλήγμα που υπέστη ο Εθνικός Συναγερμός στις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου. Διαψεύδοντας τα προγνωστικά, η Ακροδεξιά δεν κέρδισε ούτε μία περιφέρεια της χώρας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υποχώρησε και από τα ποσοστά της προηγούμενης αναμέτρησης.
Η ανώμαλη προσγείωση προκάλεσε πολλούς εσωκομματικούς τρανταγμούς. Στα 92 του χρόνια, ο πατέρας της Μαρίν και ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου (προκατόχου του Εθνικού Συναγερμού) Ζαν-Μαρί Λεπέν καυτηρίασε τη «στροφή προς την Κεντροδεξιά» που εγκαινίασε η κόρη του, υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική της προσαρμογής, της προσέγγισης προς την εξουσία, ακόμη και με την παραδοσιακή Δεξιά, τιμωρήθηκε αυστηρά από τους εκλογείς». Αρκετά περιφερειακά στελέχη εγκατέλειψαν το κόμμα.
Ωστόσο, από το βήμα του συνεδρίου, η Μαρίν Λεπέν ήταν σαφής: «Ο Εθνικός Συναγερμός υπέστη μια υγιή αλλαγή. Δεν θα πάμε πίσω στην παλιά σχολή του Εθνικού Μετώπου». Από την άλλη, επέμεινε πως «είχαμε δίκιο για τη μετανάστευση, για την πτώση της κοινωνίας στην αγριότητα» και σκιαγράφησε μια σκοτεινή εικόνα της Γαλλίας, η οποία, κατά τη γνώμη της, «μαστίζεται από βαρώνους του οργανωμένου εγκλήματος, ισλαμιστές και μαφίες».
Δύο ημέρες νωρίτερα, την περασμένη Παρασκευή, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν υπέγραψε, μαζί με άλλα 15 κόμματα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, κοινή διακήρυξη δριμείας καταδίκης της σημερινής πολιτικής κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης – χωρίς, πάντως, να θέτουν ζήτημα εξόδου από αυτήν. Στη διακήρυξη, την οποία συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, τα κυβερνώντα κόμματα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, η ιταλική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το ισπανικό Vox, εκτιμάται πως «η Ε.Ε. γίνεται ολοένα και περισσότερο όργανο των ριζοσπαστικών δυνάμεων που επιδιώκουν έναν πολιτισμικό και θρησκευτικό μετασχηματισμό, σε τελική ανάλυση σε μια Ευρώπη χωρίς έθνη». Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι «τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να βασίζονται στην παράδοση, στον σεβασμό της κουλτούρας και της ιστορίας των ευρωπαϊκών κρατών, όπως και στην ιουδαϊκή – χριστιανική κληρονομιά».