Κορωνοϊός: Επελαύνει ασυγκράτητη η μετάλλαξη «Δέλτα»

Κορωνοϊός: Επελαύνει ασυγκράτητη η μετάλλαξη «Δέλτα»

Με ταχύτατους ρυθμούς διασπείρεται η μετάλλαξη «Δέλτα» σε ολόκληρο τον κόσμο, αφήνοντας πίσω της, σε κράτη με ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη, όπως τα ασιατικά, χιλιάδες νεκρούς

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Με ταχύτατους ρυθμούς διασπείρεται η μετάλλαξη «Δέλτα» σε ολόκληρο τον κόσμο, αφήνοντας πίσω της, σε κράτη με ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη, όπως τα ασιατικά, χιλιάδες νεκρούς. Στους ρυθμούς της «Δέλτα» κινείται και η Ευρώπη, καθώς η μετάλλαξη κερδίζει διαρκώς έδαφος. 

Παρά τη δυσοίωνη πραγματικότητα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες ότι η 19η Ιουλίου θα είναι η Ημέρα της Ελευθερίας, καθώς θα αρθούν στην Αγγλία οι εναπομείναντες περιορισμοί κατά της COVID-19. Ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι η πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει στο προσεχές μέλλον και δεν απέκλεισε νέα αύξηση των κρουσμάτων. Από τη 19η Ιουλίου αίρεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις διακοπές και τα σχολεία θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός κώφευσε στις εκκλήσεις των επιστημόνων για διατήρηση κάποιων μέτρων προκειμένου να μη μετατραπεί η χώρα σε «φυτώριο» μελλοντικών μεταλλάξεων.

Κορωνοϊός: Επελαύνει ασυγκράτητη η μετάλλαξη «Δέλτα»-1
Κωφεύει ο Τζόνσον στις εκκλήσεις των επιστημόνων για διατήρηση κάποιων μέτρων, ώστε η χώρα να μη μετατραπεί σε «φυτώριο» μεταλλάξεων (φωτ. REUTERS).

Την ίδια στιγμή, σε κατ’ οίκον απομόνωση βρίσκεται από χθες η δούκισσα του Κέμπριτζ Κέιτ Μίντλετον, μετά την επαφή της με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID, χωρίς ωστόσο να εμφανίζει συμπτώματα. Λιγότερο τυχερός αποδεικνύεται ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο, αφού διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγωγή του πραγματοποιήθηκε προκειμένου να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις. 

Yπέρ της χρήσης μάσκας τάχθηκε χθες ο εθνικός λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ δρ Αντονι Φάουτσι, ζητώντας από τους Αμερικανούς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους να φορούν μάσκα όταν επισκέπτονται περιοχές των ΗΠΑ με ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη. Ο δρ Φάουτσι δήλωσε σε συνέντευξη στο NBC ότι «όσο αποτελεσματικά και αν είναι τα εμβόλια, τίποτα δεν προσφέρει καθολική προστασία από τον κορωνοϊό. Κατά συνέπεια, σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι καλό να υπάρχει ένα ακόμα μέσο προφύλαξης από τη λοίμωξη». 

Τέλος, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους συμπατριώτες του να επιτελέσουν το πατριωτικό καθήκον τους και να εμβολιασθούν.

Τελευταίες ειδήσεις