Κατεδαφίστηκε ολοσχερώς το κτίριο στο Μαϊάμι

Κατεδαφίστηκε ολοσχερώς το κτίριο στο Μαϊάμι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χειρουργική ακρίβεια κατεδαφίσθηκε το βράδυ της Κυριακής ό,τι απέμενε όρθιο μετά την αιφνίδια κατάρρευση του πολυώροφου κτιρίου κατοικιών Chaplain Towers South, στις 24 Ιουνίου, κοντά στην παραλία του Μαϊάμι.

Οι Αρχές αναγκάστηκαν να επισπεύσουν την εξέλιξη εξαιτίας του φόβου που προκάλεσε η προσέγγιση του τροπικού τυφώνα «Ελσα» στην περιοχή. Λίγο πριν από την κατεδάφιση, ο δήμαρχος της πόλης είχε εξηγήσει ότι οι θυελλώδεις άνεμοι του «Ελσα» θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση του οικοδομήματος, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ανδρών των σωστικών συνεργείων. Οι αρμόδιοι που ανέλαβαν την κατεδάφιση έλεγξαν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο κατέπεσε το εγκαταλελειμμένο οικοδόμημα, ώστε να διανοιχθούν ταυτόχρονα και δίοδοι που θα επέτρεπαν στα σωστικά συνεργεία να εισχωρήσουν βαθύτερα στην άμορφη μάζα των χαλασμάτων, συνεχίζοντας την έρευνα. Το συγκεκριμένο τμήμα των ερευνών, μάλιστα, καλύφθηκε προληπτικά με μουσαμάδες προκειμένου να προστατευθεί από χαλάσματα και σκόνη της κατεδάφισης. Επίσης, οι Αρχές συνέστησαν στους ενοίκους των γειτονικών κτιρίων να κλείσουν τα παράθυρα και να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους τουλάχιστον επί δύο ώρες μετά την κατεδάφιση. 

Από τα χαλάσματα του κτιρίου έχουν ανασυρθεί μέχρι σήμερα 24 σοροί, ενώ αγνοούνται ακόμα 121 άνθρωποι. Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε το γκρέμισμα, τα συνεργεία διάσωσης άρχισαν εκ νέου την προσπάθειά τους. Σήμερα ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να φθάσουν στους υπόγειους χώρους στάθμευσης της πολυκατοικίας, κάτι ανέφικτο τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό, εκτιμούν, θα τους επιτρέψει να διαπιστώσουν κατά πόσον υπάρχουν κάποια κενά στα χαλάσματα όπου θα μπορούσε κάποιος να επιβιώσει. Μετά την κατάρρευση του κτιρίου δεν ανασύρθηκε ούτε ένας ζωντανός από τα συντρίμμια.

Η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι – Ντέιντ, Ντανιέλα Λεβίν Κάβα, τόνισε ότι η κατεδάφιση εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιασθεί, σημειώνοντας ότι όλοι οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο «άφησαν πίσω τους ολόκληρη τη ζωή τους». Επίσης, υπογράμμισε ότι πριν από την κατεδάφιση το κτίριο είχε ερευνηθεί με θερμικές κάμερες προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν είχαν παραμείνει στο εσωτερικό του κατοικίδια. Αγνωστο παραμένει το αίτιο της τραγωδίας, ωστόσο ήδη από το 2018 εμπειρογνώμονες είχαν προειδοποιήσει για σημαντικά προβλήματα στη στατική του κτιρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή