«Ο Χίτλερ έκανε πολλά καλά» είχε πει ο Τραμπ, σύμφωνα με νέο βιβλίο

«Ο Χίτλερ έκανε πολλά καλά» είχε πει ο Τραμπ, σύμφωνα με νέο βιβλίο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λοιπόν, ο Χίτλερ έκανε πολλά καλά πράγματα». Αυτό το εξωφρενικό σχόλιο φέρεται να ξεστόμισε ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης που είχε με τον τότε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, στο πλαίσιο μίας προεδρικής επίσκεψης στην Ευρώπης για την 100η επέτειο από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 2018. Το φερόμενο σχόλιο του πρώην προέδρου αναφέρεται στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Μάικλ Μπέντερ, ο οποίος έχει πάρει συνέντευξη από τον τέως πλανητάρχη μετά την έξοδο του από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το σχόλιο του Τραμπ «ξάφνιασε» τον στρατηγό εν αποστρατεία των πεζοναυτών, την ώρα που ο τελευταίος παρέδιδε ένα μικρό μάθημα ιστορίας στον πρόεδρο των ΗΠΑ, εξηγώντας του από ποιες χώρες αποτελείτο η Αντάντ και οι Κεντρικές Δυνάμεις και συμπληρώνοντας το ιστορικό παζλ που συνδέει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον Μεσοπόλεμο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεπώς με τα εγκλήματα του Αδόλφου Χίτλερ και του Τρίτου Ράιχ.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν αυτής της ιστορικής συζήτησης, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται ο δημοσιογράφος, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στα «καλά» της διακυβέρνησης του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, εστιάζοντας στη μεγάλη οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τραμπ ήταν ανυποχώρητος στη θέση του, παρότι ο Κέλι του είπε πως η θέση του είναι λάθος και πως ο γερμανικός λαός θα ήταν καλύτερα φτωχός παρά κάτω από τη σκληρή εξουσία των Ναζί.

Από την πλευρά του πρώην Αμερικανού προέδρου, η εκπρόσωπος του, Λιζ Χάριγκτον, χαρακτήρισε τελείως αναληθείς τους ισχυρισμούς του Μπέντερ, κάνοντας λόγο για ψευδείς ειδήσεις και για έναν… ανίκανο στρατηγό. «Αυτό είναι τελείως λάθος. Ο πρόεδρος Τραμπ ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο. Είναι φτιαχτές ψευδείς ειδήσεις, πιθανώς από έναν στρατηγό που ήταν ανίκανος και απολύθηκε».  

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ο τέως Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφραστεί με σχετικά φιλική διάθεση προς τον πολιτικό χώρο της Ακροδεξιάς και τους οπαδούς της «Λευκής Υπεροχής». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προεκλογική τηλεμαχία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της οποίας αρνήθηκε να καταδικάσει την ακροδεξιά βία, τονίζοντας ότι «η βία στις ΗΠΑ δεν είναι πρόβλημα της Δεξιάς, αλλά της Αριστεράς». Λίγο νωρίτερα, είχε «κλείσει το μάτι» στο ακροδεξιό γκρουπ των Proud Boys, το οποίο έχει πρωταγωνιστήσει ουκ ολίγες φορές σε βίαια επεισόδια, ζητώντας από τα μέλη του «να κάνουν πίσω άλλα να είναι έτοιμοι (stand back and stand by)».

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή