Κερδίσαμε πολλά με τον εμβολιασμό, ας μην τα χάσουμε τώρα!

Κερδίσαμε πολλά με τον εμβολιασμό, ας μην τα χάσουμε τώρα!

Ο ιός μεταλλάσσεται γρήγορα και αποτελεσματικά, και αν του δοθεί χρόνος και βρει αρκετούς ξενιστές μπορεί να παρακάμψει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και να γίνει άτρωτος

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρ’ όλα τα ολισθήματα των πρώτων ημερών, η αμερικανική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 τείνει να καταγραφεί ως θρίαμβος της επιστήμης και της δημόσιας υγείας. Επτά μήνες αφότου δόθηκε η πρώτη άδεια για επείγουσα χρήση εμβολίων, το 66% των ενηλίκων -περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι- έχουν ήδη δεχθεί τουλάχιστον μία δόση. Δεν είναι το 70% που είχε θέσει ως στόχο ο πρόεδρος Μπάιντεν μέχρι την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, αλλά το πλησιάζει και παραμένει εντυπωσιακό.

Αυτή η πρόοδος επέτρεψε στο έθνος να επιστρέψει σε κάτι που να μοιάζει με κανονικότητα. Τα ημερήσια κρούσματα και θύματα της νόσου πέφτουν στις περισσότερες περιοχές. Εστιατόρια, κινηματογράφοι και κομμωτήρια λειτουργούν και πάλι. Η μάσκα δεν είναι πια υποχρεωτική. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα εμβόλια φαίνεται να λειτουργούν ικανοποιητικά εναντίον της επικίνδυνης μετάλλαξης «Δέλτα» ή των γνωστών εξαδέλφων της. Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι δεν θα χρειαστούμε στο κοντινό μέλλον ενισχυτικό εμβολιασμό.

Αξίζει να σταθούμε λίγο για να αναγνωρίσουμε αυτόν τον θρίαμβο. Πέρυσι το καλοκαίρι προσευχόμαστε για εμβόλια έστω και κατά 50% αποτελεσματικά και κανείς δεν ήταν βέβαιος ότι θα έρθουν. Αυτό το καλοκαίρι, εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που ξεπερνούν σε αποτελεσματικότητα και τα πιο τολμηρά όνειρα των περισσοτέρων.

Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οριστική νίκη. Η ανθρωπότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη μιας εναγώνιας κούρσας ταχύτητας ανάμεσα στην ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται και στην ικανότητα της κοινωνίας να εμβολιάζεται. Για την Αμερική, το προβάδισμα που διατηρεί η χώρα σε αυτήν την κούρσα είναι επισφαλές. Ο ιός μεταλλάσσεται γρήγορα και αποτελεσματικά. Αν του δοθεί αρκετός χρόνος και βρει αρκετούς ξενιστές μπορεί να παρακάμψει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και να γίνει άτρωτος απέναντι στα υπάρχοντα εμβόλια. Αν αυτό συμβεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και όλα τα άλλα έθνη που έχουν σημειώσει ανάλογη πρόοδο θα πάνε πολύ πίσω.

Ο μόνος τρόπος να εμποδίσουμε μια τόσο θλιβερή έκβαση είναι να εμβολιαστούμε σε όσο γίνεται μεγαλύτερη κλίμακα, όσο γίνεται πιο γρήγορα – όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ο δισταγμός έναντι του εμβολιασμού είναι ευρέως διαδεδομένος και σε ορισμένες περιπτώσεις εντελώς ακατανόητος. Οι υγειονομικοί γνώρισαν από πρώτο χέρι τον όλεθρο της COVID-19, αλλά ορισμένοι από αυτούς αρνούνται να εμβολιαστούν ή και προσφεύγουν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν τις σχετικές εντολές. Αρκετοί έφηβοι που θέλουν να εμβολιαστούν διαπιστώνουν ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο προέρχεται από τους γονείς τους, οι οποίοι φοβούνται εντελώς φανταστικές παρενέργειες. Αλλά και νεαροί ενήλικοι αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους γιατί δεν θεωρούν ότι επείγει.

Η διευρυνόμενη καχυποψία έναντι του εμβολιασμού τροφοδοτείται από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, που είναι δομημένο, έχει πολιτικές διασυνδέσεις και επικοινωνιακή κάλυψη. Ηδη προ της COVID-19 ο δισταγμός έναντι του εμβολιασμού θεωρούνταν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Αλλά η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δεν είναι αντίθετοι στον εμβολιασμό, απλώς έχουν τους δισταγμούς τους. Δηλαδή μπορούν ακόμη να κερδηθούν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν διαθέτει εκατομμύρια δολάρια σε μια μεγάλη καμπάνια κατά της παραπληροφόρησης. Ανθρωποι με κύρος στις τοπικές κοινωνίες και σε όλο το έθνος μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο ως πρεσβευτές της αλήθειας που σώζει. 

Κάθε ανεμβολίαστος είναι μια ευκαιρία διάδοσης, πολλαπλασιασμού και μετάλλαξης του ιού, και κάθε μετάλλαξη είναι μια ευκαιρία για τον ιό να διαπεράσει τις καλύτερες αμυντικές μας γραμμές. Αν έχετε πρόσβαση στα εμβόλια και δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σας, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για εσάς, τους αγαπημένους σας και τη χώρα σας είναι να εμβολιαστείτε το ταχύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή