Ο παγκόσμιος χάρτης της γυναικείας χειραφέτησης

Ο παγκόσμιος χάρτης της γυναικείας χειραφέτησης

Σε καλύτερη θέση ως προς την ισότητα των φύλων οι σκανδιναβικές χώρες, στη μέση της κατάταξης η Ελλάδα – σε χειρότερη μοίρα από γειτονικές χώρες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Ισλανδία βρίσκονται για μία ακόμη φορά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την παροχή ευκαιριών για τις γυναίκες, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Η έκθεση συνοψίζει διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών οργανισμών, και συντάχθηκε από την τράπεζα Ν26. 

H Ελλάδα κατατάσσεται 54η μεταξύ 100 χωρών, σε χειρότερη μοίρα από γειτονικές βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Ρουμανία, και σε λίγο καλύτερη από τη Ρωσία, το Περού και τη Γεωργία. Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Ιράν, η Αλγερία, η Νιγηρία, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και το Πακιστάν.  

Μία από τις παραμέτρους που εξετάζει η έρευνα είναι η παρουσία γυναικών σε θέσεις εξουσίας. Πρωταθλήτρια στον τομέα αυτόν αναδεικνύεται η Ρουάντα και ακολουθούν η Ισπανία και η Φινλανδία. Γυναίκες πρωθυπουργούς και επικεφαλής κυβερνήσεων τον τελευταίο μισόν αιώνα είχαν περίπου οι μισές (46%) από τις χώρες που εξετάζονται. 

Ως προς τις επιχειρήσεις, η χώρα με τις περισσότερες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις είναι η Σουηδία, ενώ η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά γυναικών επιχειρηματιών είναι οι ΗΠΑ. Ως προς τα διευθυντικά στελέχη, τις Σουηδές ακολουθούν κατά πόδας οι Ισλανδές, οι Νορβηγίδες, οι Φινλανδέζες, οι Καναδέζες και οι Ισπανίδες. 

Στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας (STEM), που σε πολλές περιοχές του πλανήτη ανδροκρατούνται, τα πρωτεία στον τομέα της γυναικείας συμμετοχής κατέχει η Σιγκαπούρη. Ακολουθούν η Ρωσία, η Νότια Κορέα, η Αργεντινή, το Καζαχστάν, η Βολιβία, η Σλοβενία, η Τζαμάικα και η Ιαπωνία. Αντικείμενο της έρευνας δεν ήταν μόνο πόσες γυναίκες ειδικεύονται σε αυτά τα πεδία, αλλά και πόσες εργάζονται σε συναφείς κλάδους μετά την αποφοίτησή τους. Επίσης, εξετάσθηκε το χάσμα στις αμοιβές ανδρών – γυναικών: η μεγαλύτερη ανισότητα παρατηρείται στο Πακιστάν, στην Αλγερία, στην Ιορδανία και στην Ινδία. 

Μεταξύ των 100 χωρών που εξετάσθηκαν, η μοναδική που δεν κατοχυρώνει ούτε μία ημέρα πληρωμένης άδειας μητρότητας είναι οι ΗΠΑ. Στον αντίποδα βρίσκονται η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που παρέχουν πάνω από 1.100 ημέρες άδειας μητρότητας, σχεδόν τετραπλάσιες από όσες παρέχει η Ελλάδα. 

Τα στοιχεία για την έρευνα συνελέγησαν το 2019 και δεν καταγράφουν τις δραστικές ανακατατάξεις που έχει φέρει στην αγορά εργασίας και στη συμμετοχή των γυναικών η κρίση του κορωνοϊού. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν οπισθοδρόμηση ως προς τους δείκτες συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, εξαιτίας των πιέσεων που έχει ασκήσει η πανδημία. Κάποια προγράμματα ανάκαμψης, όπως το αμερικανικό, έχουν ενσωματώσει τη διάσταση αυτή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε μέτρα που θα ωφελήσουν τις γυναίκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή