Έρευνα για μετάλλαξη Δέλτα: Η μία δόση εμβολίου δεν προστατεύει – Κίνδυνος για νέες παραλλαγές

Έρευνα για μετάλλαξη Δέλτα: Η μία δόση εμβολίου δεν προστατεύει – Κίνδυνος για νέες παραλλαγές

Τη σημασία χορήγησης και των δύο δόσεων υπογραμμίζει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι η μια δόση «μόλις μετά βίας» προσφέρει κάποια προστασία από τη «Δέλτα» – Δραματικές προειδοποιήσεις επιστημόνων για πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις αν δεν ανεβούν παγκοσμίως οι ταχύτητες του εμβολιασμού.

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μία δόση των εμβολίων «μόλις που παρέχει κάποια προστασία» από τη μετάλλαξη Δέλτα, τονίζεται στα συμπεράσματα νέας μελέτης για την παραλλαγή που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, την ώρα που οι επιστήμονες παγκοσμίως απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις ότι μόνο με παγκόσμιο «γκάζι» στους εμβολιασμούς θα αποτραπεί η εμφάνιση ακόμη πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων. 

Η έρευνα την οποία συνέταξαν επιστήμονες στη Γαλλία και δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη στο περιοδικό Nature, συμπέρανε ότι η παραλλαγή Δέλτα εμφανίζει κάποιες μεταλλάξεις που της επιτρέπουν να μένει ανεπηρέαστη από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τα εμβόλια ή μέσω φυσικής νόσησης.

Μια μόνο δόση των εμβολίων δύο δόσεων «μόλις μετά βίας» προσφέρει κάποια προστασία, αναφέρεται ακόμη.  

⇒ Διαβάστε επίσης: Νέες έρευνες για τη μετάλλαξη Δέλτα: Τα εμβόλια προστατεύουν

Έρευνα για μετάλλαξη Δέλτα: Η μία δόση εμβολίου δεν προστατεύει – Κίνδυνος για νέες παραλλαγές-1

Ισχυρή προστασία με δύο δόσεις

Τα πειράματα ωστόσο έχουν δείξει πως οι πλήρως εμβολιασμένοι – δηλαδή και με τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca – έχουν ισχυρή προστασία απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα. Τα ευρήματα αυτά έρχονται στον απόηχο μιας παρόμοιας αναφοράς που συνετάχθη από επιστήμονες στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine.

Το συμπέρασμα είναι ότι, σε μια περίοδο που η Δέλτα εξαπλώνεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα – καθώς πλέον αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτίμηση του CDC – ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει ένα κατά πολύ ισχυρότερο τείχος προστασίας απέναντι σε πιθανή μόλυνση, συγκριτικά με μία μόνο δόση.  

⇒ Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο Covid: Τι εννοούμε όταν λέμε «90% αποτελεσματικό»;

Τα πρώτα δύο εγκεκριμένα εμβόλια Covid στις ΗΠΑ – δηλαδή τα σκευάσματα των Pfizer και Moderna που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA – είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να χορηγούνται σε δύο δόσεις. Αντίθετα, το εμβόλιο Johnson & Johnson προσφέρει περίπου την ίδια προστασία ενάντια σε βαριά νόσηση μετά από μία μόνο δόση, παρόλο που είναι σχετικά λιγότερο αποτελεσματικό στο να αποτρέπει ελαφρά ή μέτρια περιστατικά συμπτωματικής μόλυνσης, σύμφωνα με στοιχεία κλινικής δοκιμής. 

Έρευνα για μετάλλαξη Δέλτα: Η μία δόση εμβολίου δεν προστατεύει – Κίνδυνος για νέες παραλλαγές-2

Οι μεταλλάξεις «ξεφεύγουν» απο τα αντισώματα

Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να μεταλλάσσεται καθώς κυκλοφορεί ανάμεσα σε ανθρώπους. Οι παραλλαγές του ιού είναι πιο μεταδοτικές από το αρχικό στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν της Κίνας, αν και υπάρχουν περιορισμένα και όχι τόσο αδιάσειστα στοιχεία ότι αυτές οι παραλλαγές είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή νόσηση σε ένα άτομο.                    

Σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Δέλτα, η έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα έχει προέλθει σε μεγάλο βαθμό από εργαστηριακά πειράματα που εκθέτουν τον ιό στο αίμα ασθενών που έχουν νοσήσει από Covid ή που έχουν ανοσοποιηθεί μέσω κάποιου εμβολίου. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται πείραμα στον πραγματικό κόσμο: Ο ιός κυκλοφορεί σε περιοχές των ΗΠΑ και σε πολλά μέρη παγκοσμίως όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και μηδενικά.

«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται και να γίνεται όλο και πιο ικανός στο να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. Θα περίμενα να δούμε μια επιπεδοποίηση αυτής της διαδικασίας», αναφέρει ο Τζες Μπλουμ, ιολόγος στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ, προσθέτοντας:

«Δεν νομίζω όμως πως η εξέλιξη θα σταματήσει. Διότι πιστεύω πως υπάρχουν ατελείωτες δυνατότητες για τον ιό να εμφανίσει μεταλλάξεις και να ξεφύγει από τα αντισώματα».

Έρευνα για μετάλλαξη Δέλτα: Η μία δόση εμβολίου δεν προστατεύει – Κίνδυνος για νέες παραλλαγές-3

«Κίνδυνος να… ξεμείνουμε από γράμματα»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στράφηκε στη χρήση γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου νωρίτερα φέτος προκειμένου να βοηθήσει στην κατηγοριοποίηση των νέων παραλλαγών. Οι ιολόγοι ωστόσο πιστεύουν πως η συνεχής εμφάνιση νέων μεταλλάξεων θα οδηγήσει στο να μην… περισσεύουν άλλα ελληνικά γράμματα για να τις ονοματίσουν.
 
«Εάν συνεχίσουμε να αφήνουμε τον ιό ανεξέλεγκτο, τότε ναι, είμαι βέβαιος πως δεν θα μας φτάσουν τα γράμματα και οι μελλοντικές παραλλαγές του ιού είναι πιθανό να είναι χειρότερες από τις ήδη υπάρχουσες – και ναι, είναι πιθανό να υπάρχουν πολλές που θα κυκλοφορούν ταυτοχρόνως», αναφέρει ο Κρίστιαν Άντερσεν, ιολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Scripps.  

Κάθε παραλλαγή του ιού περιλαμβάνει τις δικές της μεταλλάξεις. Κάποιες από αυτές ενισχύουν τη μεταδοτικότητα και κάποιες βοηθούν τον ιό να ξεφεύγει όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αντισώματα ή άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
 
Καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να θέσουν στο μικροσκόπιο αυτές τις διαδικασίες, ο κόσμος διεξάγει ένα πείραμα σε μεγάλη κλίμακα, με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη να παραμένει ανεμβολίαστο και το ιό να κυκλοφορεί με περιορισμένα εμπόδια. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι αναμφισβήτητο: ο μακροχρόνιος πόλεμος κατά του κορωνοϊού εξαρτάται από ταχύτητα επέκτασης της παγκόσμιας προσπάθειας εμβολιασμού.
 
«Πρέπει να εμβολιάσουμε τον πλανήτη ΤΩΡΑ με μια ολοκληρωμένη προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», είναι το μήνυμα του Άντερσεν. 

Πηγή: The Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή