Οι Άγγλοι βιάζονται να ξεχάσουν την πανδημία

Οι Άγγλοι βιάζονται να ξεχάσουν την πανδημία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To «μαύρο» όριο των τεσσάρων εκατομμυρίων παγκοσμίως ξεπέρασαν χθες οι θάνατοι από COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με το τελευταίο εκατομμύριο να καταγράφεται εντός μόλις δυόμισι μηνών. Την ίδια στιγμή, η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» δεν αφήνει ιδιαίτερες ελπίδες για ταχεία αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης. 

Στη Βρετανία, που τις τελευταίες ημέρες καταγράφει σχεδόν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, 4.000 υγειονομικοί, με ανοικτή επιστολή τους στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, καταγγέλλουν την «ημέρα της ελευθερίας», όπως βάφτισε τη 19η Ιουλίου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λόγω της καθολικής άρσης των περιοριστικών μέτρων, ως «επικίνδυνο και ανήθικο πείραμα». «Η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση όλων των περιοριστικών μέτρων από τη Δευτέρα είναι πρόωρη και επικίνδυνη», προειδοποιούν και καταλήγουν: «Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες και τα παιδιά». 

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής του τμήματος Εκτάκτων Αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είχε χαρακτηρίσει, χωρίς να αναφερθεί στη Βρετανία, «επιδημιολογική ηλιθιότητα» την πλήρη άρση των μέτρων. Στην Αγγλία, άλλωστε, τα νέα ημερήσια κρούσματα τετραπλασιάστηκαν από τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με μελέτη του Imperial College, ενώ σήμερα διπλασιάζονται κάθε έξι ημέρες. 

Πάρα την «εκρηκτική κατάσταση», η βρετανική κυβέρνηση επέτρεψε την επιστροφή από τις λεγόμενες «πορτοκαλί» χώρες των πλήρως εμβολιασμένων και των παιδιών χωρίς υποχρέωση καραντίνας, μετά τη 19η του μηνός, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. Σε μια διαμετρικά αντίθετη προσέγγιση, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον συνέστησε στους συμπατριώτες του να αποφύγουν να κάνουν διακοπές στην Ισπανία και στην Πορτογαλία εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης «Δέλτα». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στη Μόσχα να συζητήσουν το θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, παρότι μέχρι σήμερα κανένα από τα τέσσερα ρωσικά εμβόλια δεν έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. Στο στόχαστρο της «Δέλτα» παραμένουν και τα ασιατικά κράτη. Η Νότια Κορέα, που είχε διαχειρισθεί με επιτυχία την πρώτη φάση της πανδημίας, κατέγραψε χθες τον μεγαλύτερο αριθμό νέων λοιμώξεων από το ξεκίνημα της υγειονομικής κρίσης, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς έχει εμβολιασθεί μόνο το 10% του πληθυσμού. Στην ίδια, περίπου, κατάσταση βρίσκεται και το Τόκιο. Χθες, ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα εξήγγειλε την τέταρτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη, με διάρκεια από τις 12 έως τις 22 Ιουλίου.

Τέλος, την επιτακτική ανάγκη της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού επιβάλλει η διασπορά της «Δέλτα», σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. Η νέα μετάλλαξη, διαπίστωσαν οι ερευνητές, είναι ανθεκτική σε κάποια εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός ή μια φυσική λοίμωξη. Η μία εμβολιαστική δόση Pfizer ή AstraZeneca προσφέρει απλώς στοιχειώδη προστασία, ενώ, αντιθέτως, η ολοκλήρωση του εμβολιασμού παρέχει ικανοποιητική θωράκιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή