Οι δορυφόροι «είδαν» την έκρηξη στο Ντουμπάι

Οι δορυφόροι «είδαν» την έκρηξη στο Ντουμπάι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Μια τρομερή έκρηξη, αργά την Τετάρτη, σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Τζεμπέλ Αλί του Ντουμπάι, έγινε αισθητή σε όλη την πόλη και προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Ντουμπάι, η πυρκαγιά στο πλοίο κατασβέστηκε χθες χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. 

Η έκρηξη εξαπέλυσε ένα ωστικό κύμα μέσα στη γεμάτη με ουρανοξύστες πόλη του Ντουμπάι, προκαλώντας τη δόνηση των τοίχων και των παραθύρων σε γειτονιές μέχρι και 25 χλμ. μακριά από το λιμάνι. Το γραφείο Τύπου του Ντουμπάι δημοσίευσε ένα βίντεο όπου πυροσβέστες σβήνουν τη φωτιά στο λιμάνι, ανάμεσα σε συντρίμμια, ενώ καπνοί υψώνονται στον αέρα. Οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι μαγνητοσκόπησαν το συμβάν με τα κινητά τους τηλέφωνα από τα ψηλά διαμερίσματά τους, καθώς μια φλογερή μπάλα φώτισε τον νυχτερινό ουρανό της πόλης. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε έγινε ορατή από το Διάστημα, μέσω δορυφόρων. 

Η έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο λιμάνι Τζεμπέλ Αλί και στα φορτία που βρίσκονταν στην περιοχή δεν έγινε αμέσως σαφής. Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν καμένα εμπορευματοκιβώτια, στάχτες και συντρίμμια. Σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya, η αστυνομία του Ντουμπάι δήλωσε ότι η έκρηξη μπορεί να προκλήθηκε από «την τριβή ή τις υψηλές θερμοκρασίες» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχαΐλ αλ Μαζρούι, είπε ότι όλες οι εργασίες εφοδιαστικής στο λιμάνι Τζεμπέλ Αλί είχαν ξαναρχίσει, προσθέτοντας πως «η προτεραιότητά μας τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι το ατύχημα δεν θα επηρεάσει το θαλάσσιο περιβάλλον».

Η δύναμη της έκρηξης υποδηλώνει την παρουσία μιας πολύ εύφλεκτης ουσίας στα εμπορευματοκιβώτια. Οι Αρχές του Ντουμπάι δήλωσαν στο Al-Arabiya ότι το πλοίο εκκενώθηκε εγκαίρως και η πυρκαγιά φαίνεται ότι ξεκίνησε σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια στο οποίο ήταν αποθηκευμένα «εύφλεκτα υλικά», χωρίς να αναφέρουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το φορτίο. Επιπλέον, οι Αρχές δεν ανέφεραν ποιο ήταν το πλοίο παρά μόνον ότι ήταν ένα μικρό σκάφος χωρητικότητας 130 εμπορευματοκιβωτίων. Ωστόσο, η βάση δεδομένων πλοίων των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε τους ιδιοκτήτες του ως την εταιρεία Sash Shipping.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή