Ζάεφ: Ικανοποίηση για την υπογραφή συμφωνίας με ΔΕΣΦΑ

Ζάεφ: Ικανοποίηση για την υπογραφή συμφωνίας με ΔΕΣΦΑ

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με αντικείμενο την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα, εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με αντικείμενο την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα, εξέφρασε μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα θα υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της National Energy Resources της Βόρειας Μακεδονίας και της ΔΕΣΦΑ για ένα μεγάλο πρότζεκτ 100 εκατ. ευρώ. 54 εκατ. ευρώ είναι το ποσοστό συμμετοχής της Βόρειας Μακεδονίας και αφορά τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου» ανέφερε.

Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου θα ανοίξει μεγάλες ευκαιρίες όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και πως θα φέρει διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Στην Αθήνα ο Ζόραν Ζάεφ για το συνέδριο του Economist

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Ζάεφ προέταξε την ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με έμφαση τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πανδημία, επισήμανε πως τα Δυτικά Βαλκάνια δεν έχουν αρκετά εμβόλια και λαμβάνουν δόσεις από τις γειτονικές χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην οικονομική συνεργασία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δημιουργεί τη βάση για ανάπτυξη και δίνει ώθηση στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ζάεφ εστίασε στο πρότζεκτ των «πράσινων διαδρόμων» οικονομικής συνεργασίας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε τους «πράσινους διαδρόμους» με τη χώρα του.

«Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα του πρώτου πράσινου διαδρόμου και ενθάρρυνε κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίσουν και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας» ανέφερε και επισήμανε πως «συνδεόμαστε και εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον».

Επιπλέον, ανέφερε πως στη Βόρεια Μακεδονία υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας 15 νέες επενδύσεις από την Ελλάδα, ύψους 100 εκατ. ευρώ και ότι βρίσκονται στο στάδιο συμφωνίας κι άλλες επενδύσεις.

Περαιτέρω, σημείωσε πως η χώρα του κι όλα τα Δυτικά Βαλκάνια ακολουθούν την ατζέντα της Ε.Ε. «Είμαστε “νησιά” που περικυκλωνόμαστε από χώρες της Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη χώρα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή