ΚΟΣΜΟΣ

Νέες επιθέσεις Ερντογάν κατά ΗΠΑ – Ε.Ε.

Νέες επιθέσεις Ερντογάν κατά ΗΠΑ – Ε.Ε.

Ακυρώνοντας τα ανοίγματα του προηγούμενου διαστήματος προς τη Δύση, ο Ταγίπ Ερντογάν και οι επιτελείς του επιστρέφουν στους φιλιππικούς τους εναντίον των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, με τον Τούρκο πρόεδρο να υψώνει τη σημαία της αμυντικής αυτοδυναμίας της χώρας του.

Εντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Αγκυρας προκάλεσε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατήγγειλε την «καταστολή της αντιπολίτευσης» στην Τουρκία, ιδιαίτερα δε του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP. Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το ψήφισμα «ιδεολογικά προκατειλημμένο» και «αποσπασμένο από την πραγματικότητα», επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς περί διασυνδέσεων του HDP με το «τρομοκρατικό» ΡΚΚ. «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., αλλά θα οφελήσει εκείνους που θέλουν να οδηγήσουν τις σχέσεις αυτές σε αδιέξοδο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν καυτηρίασε, χωρίς να κατονομάσει ευθέως, τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «τους αυτοαποκαλούμενους φίλους μας, που έκαναν ό,τι περνούσε από τα χέρια τους για να εξασθενίσουν τις επιχειρήσεις μας στην άλλη πλευρά των συνόρων (εναντίον των Κούρδων της βόρειας Συρίας) προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών μας». Στη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος –και πάλι υπονοώντας τις ΗΠΑ– παραπονέθηκε ότι «ορισμένες χώρες απέρριψαν τις αιτήσεις μας για προμήθεια οπλικών συστημάτων, ενώ οι ίδιες έδιναν όπλα σε τρομοκράτες στη Συρία». Προσέθεσε, δε, ότι η χώρα του δεν έχει άλλη επιλογή παρά «να πάρει στα χέρια της» την αμυντική της θωράκιση και ανήγγειλε νέες επενδύσεις στην πολεμική βιομηχανία, με στόχο να γίνει η Τουρκία «εντελώς ελεύθερη από ξένες εξαρτήσεις».

Ενταση επικράτησε στο τουρκικό κοινοβούλιο όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τη λογοκρισία και τις διώξεις αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, με αφορμή την επιβολή προστίμου στο τηλεοπτικό δίκτυο Halk TV για ένα παλιό τραγούδι, της δεκαετίας του ’70, που θεωρήθηκε υβριστικό κατά του… Ερντογάν. Η βουλευτής του κεμαλικού CHP, Νουρχαγιάτ Καγίσογλου, βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο διαμαρτυρίας, όταν τραγούδησε από το βήμα της Βουλής «τα φιρμάνια είναι του σουλτάνου, τα βουνά είναι δικά μας».