Μετάλλαξη «Δέλτα»: Προβληματισμός για την τρίτη δόση εμβολίων

Μετάλλαξη «Δέλτα»: Προβληματισμός για την τρίτη δόση εμβολίων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θέση μάχης βρίσκονται εκ νέου οι φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να βάλουν τροχοπέδη στην ανεξέλεγκτη διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα». Ηδη, Pfizer και ΒioNTech έβαλαν στα σκαριά νέο εμβόλιο που θα μας θωρακίζει από αυτήν. Ταυτόχρονα, θα ζητήσουν έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τρίτη, ενισχυτική δόση του διαθέσιμου εμβολίου τους, που θα χορηγείται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. 

Η ανάλυση στοιχείων από τη Βρετανία και το Ισραήλ οδήγησε τις φαρμακοβιομηχανίες στο συμπέρασμα ότι η προστασία που παρέχει το σημερινό εμβόλιο φθίνει εντός έξι μηνών, πραγματικότητα που καθιστά αναγκαία την ενισχυτική δόση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες, επισημαίνοντας ότι τα υπάρχοντα στοιχεία για την ανάγκη της τρίτης δόσης είναι περιορισμένα.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει σπείρει τον όλεθρο και στην Αφρική, που σύμφωνα με τον ΠΟΥ βιώνει τη «χειρότερη εβδομάδα» από την αρχή της πανδημίας, καταγράφοντας περισσότερα από 250.000 κρούσματα, αύξηση περίπου 20% συγκριτικά με το προηγούμενο επταήμερο. Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται οι νοσηλευόμενοι και οι νεκροί. Στην Αφρική, η κατάσταση διαγράφεται πραγματικά τραγική, αφού ούτε εμβόλια υπάρχουν ούτε νοσηλευτικές υποδομές, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε οξυγόνο.

Ενα ακόμη όπλο κατά του κορωνοϊού είναι το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet διαπιστώνει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά 83,5%, μετά τη χορήγηση των δύο δόσεων, στην αποτροπή συμπτωματικής νόσου και κατά 100% στην αποτροπή της νοσηλείας.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο ευρωπαϊκός οργανισμός ΕΜΑ προσέθεσε χθες στις παρενέργειες των εμβολίων mRNA (Pfizer και Moderna) τη μυοκαρδίτιδα και την περικαρδίτιδα, και το νευρολογικό σύνδρομο Γκιλέν Μπαρέ στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Βήματα προς τα πίσω κάνουν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη εξαιτίας της τεράστιας διασποράς της «Δέλτα». Η Ολλανδία θα επαναφέρει περιοριστικά μέτρα, κυρίως σε νυχτερινά κέντρα, εκδηλώσεις και εστίαση, καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ιδίως στις νεότερες ηλικίες. 

Η Βρετανία, παρά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί θα μπορούν να επιστρέφουν από τις διακοπές τους στις χώρες της «πορτοκαλί» ζώνης χωρίς υποχρέωση απομόνωσης. Αμέσως μετά την κυβερνητική εξαγγελία, η αναζήτηση τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα τριπλασιάστηκε. Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της Thomas Cook, «φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ο προορισμός που κερδίζει στις οικογενειακές διακοπές». Γενικότερα, οι κρατήσεις σε κράτη της «πορτοκαλί» ζώνης αυξήθηκαν κατά 400% μέσα σε λίγες ώρες. 

Τέλος, δραματικές είναι και οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά πως στα ανεπτυγμένα κράτη χάθηκαν περισσότερες από 22 εκατ. θέσεις εργασίας εξαιτίας της COVID-19 και των μέτρων για την αναχαίτισή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή