Περιοριστικά μέτρα και πάλι σε Καταλωνία και Ολλανδία – Ανοίγουν τα κλαμπ στη Γαλλία

Περιοριστικά μέτρα και πάλι σε Καταλωνία και Ολλανδία – Ανοίγουν τα κλαμπ στη Γαλλία

Η Καταλωνία, η αυτόνομη περιφέρεια στην βορειοανατολική Ισπανία, επιβάλλει εκ νέου από σήμερα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Καταλωνία, η αυτόνομη περιφέρεια στην βορειοανατολική Ισπανία, επιβάλλει εκ νέου από σήμερα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, έπειτα από μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού για αρκετές ημέρες, κυρίως μεταξύ των νέων, όπως και η Ολλανδία, καθώς το πολύ μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα συνεχίζει να εμποδίζει την επανάληψη των δραστηριοτήτων σε πολλά μέρη του κόσμου.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στην Καταλωνία είναι εξαιρετικά περίπλοκη», διευκρίνισε την Τρίτη η Πατρίτσια Πλάχα, η εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, καθώς «ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό, πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που μπορούμε να αντέξουμε».

Ως συνέπεια, τα νυχτερινά κέντρα κι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας που λειτουργούν τη νύχτα θα πρέπει να μείνουν κλειστά, ενώ όσοι θέλουν να παραστούν σε εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους άνω των 500 ατόμων θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα αρνητικό τεστ αντιγόνου ή μοριακό ή να έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

Η Ολλανδία επίσης επιβάλλει εκ νέου από σήμερα το πρωί περιοριστικά μέτρα αφότου τα ημερήσια κρούσματα επταπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα και ανήλθαν χθες, Παρασκευή, σε 7.000.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έδωσε εντολή για το κλείσιμο κυρίως των νυχτερινών κέντρων, ενώ τα εστιατόρια θα κλείνουν στο εξής τα μεσάνυχτα.

Την ώρα ωστόσο που οι Καταλανοί και οι Ολλανδοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν την διασκέδαση στα νυχτερινά κέντρα για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, οι Γάλλοι μπόρεσαν χθες να επιστρέψουν σε αυτά για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.

«Απόψε θα είναι μια μαγική νύχτα», δήλωσε ο 48χρονος Λοράν, διοικητικό στέλεχος, ο οποίος έφτασε πριν από τα μεσάνυχτα σε νυχτερινό κέντρο του Παρισιού για να είναι σίγουρος ότι θα είναι ένας από τους 300 που θα μπορέσουν να μπουν.

Η είσοδος επιτρέπεται βάσει απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης με την παρουσίαση πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού κατά της COVID-19 και το πέρας τουλάχιστον 14 ημερών από αυτόν, ή ενός αρνητικού μοριακού τεστ ή τεστ αντιγόνου τουλάχιστον 48 ωρών ή στοιχείου που να αποδεικνύει ότι κάποιος είχε προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό έξι μήνες ως 15 ημέρες νωρίτερα.

Τώρα απομένει να φανεί αν αυτό το νέο άνοιγμα θα αντέξει στην παραλλαγή Δέλτα, η οποία τείνει να αφορά την πλειονότητα των κρουσμάτων στη Γαλλία -ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να κάνει διάγγελμα την Δευτέρα το βράδυ για την υγειονομική κατάσταση.

Η παραλλαγή αυτή, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι η πιο μεταδοτική που έχει καταγραφεί από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Προκαλεί επιδημιολογικές εξάρσεις στην Ασία και την Αφρική και έχει προκαλέσει μια εκ νέου άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «ο κόσμος βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σημείο σε αυτήν την πανδημία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή