ΠΟΥ: Όχι σε παραγγελίες ενισχυτικών δόσεων, ενώ κάποιες χώρες δεν έχουν ακόμη εμβόλια

ΠΟΥ: Όχι σε παραγγελίες ενισχυτικών δόσεων, ενώ κάποιες χώρες δεν έχουν ακόμη εμβόλια

Ο ΠΟΥ κάνει λόγο για μεγάλη ανισότητα σε ό,τι αφορά τις προμήθειες εμβολίων στον πλανήτη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα πρέπει κάποιες χώρες να παραγγείλουν ενισχυτικές δόσεις για τον ήδη εμβολιασμένο πληθυσμό τους, τη στιγμή που άλλες δεν έχουν λάβει ακόμη εμβόλια κατά της Covid-19, επισήμανε σήμερα Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε πως οι θάνατοι αυξάνονται και πάλι λόγω της πανδημίας, η παραλλαγή Δέλτα επικρατεί όλο και περισσότερο, και πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη λάβει επαρκείς δόσεις εμβολίων Covid για να προστατεύσουν τους υγειονομικούς εργαζομένους τους.

⇒ Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Σημαντικό να συνεχίσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τα κράτη-μέλη

«Η παραλλαγή Δέλτα σαρώνει τον πλανήτη με ιλιγγιώδη ρυθμό, προκαλώντας μια νέα έξαρση κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19», σημείωσε ο Τέντρος, επισημαίνοντας πως αυτή η πολύ μεταδοτική παραλλαγή, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Ινδία, έχει πλέον εντοπιστεί σε 104 χώρες.

«Το παγκόσμιο χάσμα σε ό,τι αφορά την προμήθεια εμβολίων Covid είναι άκρως άνισο και άδικο. Κάποιες χώρες και περιοχές παραγγέλνουν εκατομμύρια ενισχυτικές δόσεις προτού άλλες χώρες να λάβουν προμήθειες προκειμένου να εμβολιάσουν τους εργαζόμενους στην Υγεία και τις πλέον ευάλωτες ομάδες», εξήγησε ο Τέντρος. 

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Pfizer και τη Moderna, που στοχεύουν να παρέχουν ενισχυτικές δόσεις σε χώρες όπου υπάρχουν ήδη υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ο Τέντρος είπε πως θα πρέπει αντ’ αυτού, να δώσουν τα εμβόλιά τους στον μηχανισμό COVAX, για τον εμβολιασμό χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. 

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν είπε ότι ο Οργανισμός δεν έχει ακόμη δει αποδείξεις ότι τα ενισχυτικά εμβόλια είναι αναγκαία για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Μολονότι αυτές οι ενισχυτικές δόσεις ίσως καταστούν αναγκαίες κάποια μέρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι χρειάζονται τώρα.

Ο ενισχυτικός εμβολιασμός «θα πρέπει να βασίζεται στην επιστήμη και τα δεδομένα, όχι στην κάθε εταιρεία που δηλώνει ότι τα εμβόλιά της πρέπει να χορηγούνται ως ενισχυτική δόση», τόνισε.

Η Σουαμινάθαν προέτρεψε επίσης να μην αναμιγνύονται τα εμβόλια από διαφορετικούς κατασκευαστές, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη» αυτήν την τάση, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει κάτι τέτοιο στην υγεία.

«Η κατάσταση θα γίνει χαοτική αν οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίσουν πότε και ποιος θα κάνει μια δεύτερη, μια τρίτη, μια τέταρτη δόση», προειδοποίησε.

«Θα το θυμόμαστε με θυμό, θα το θυμόμαστε με ντροπή», αν κάποιες χώρες χρησιμοποιήσουν πολύτιμες δόσεις των εμβολίων ως ενισχυτικές, την ώρα που ευάλωτοι άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς εμβόλια κάπου αλλού, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

«Αυτοί είναι άνθρωποι θέλουν να λάβουν και να φάνε το γλυκό τους και μετά να φτιάξουν λίγο ακόμα και να το φάνε κι αυτό», σχολίασε.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή