Κορωνοϊός: «Παράθυρο» για νέα μέτρα από τον Τζόνσον

Κορωνοϊός: «Παράθυρο» για νέα μέτρα από τον Τζόνσον

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» παγκοσμίως, η Αγγλία προχωρά στην πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων από την επόμενη Δευτέρα, «Ημέρα της ελευθερίας». Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζάβιντ, αρκέστηκε να δηλώσει χθες ότι η κυβέρνηση συνιστά τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εξάλλου, τόνισε ότι η «Ημέρα της ελευθερίας» δεν είναι «το τέλος του δρόμου» και η κατάσταση της πανδημίας και τα μέτρα θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο. Ο Τζάβιντ δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο τα ημερήσια κρούσματα στη Βρετανία τις επόμενες εβδομάδες να φτάσουν ακόμα και τις 100.000.

Φόβο και αποτροπιασμό εξέφρασε χθες η Μαρία φον Κέρκχοφ για τις εικόνες από τον τελικό του Euro 2020, όπου χιλιάδες άνθρωποι χωρίς μάσκες ή τήρηση αποστάσεων τραγουδούσαν και φώναζαν στο γήπεδο Γουέμπλεϊ. Η δρ Κέρκχοφ εκτιμά ότι η διοργάνωση θα συμβάλει στην περαιτέρω διασπορά του στελέχους «Δέλτα».

Την ίδια στιγμή, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζήτησε συγγνώμη από τους συμπατριώτες του επειδή η κυβέρνηση προχώρησε σε υπερβολικά πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, φέρνοντας τη χώρα αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας. «Αυτό που θεωρήσαμε εφικτό, τελικά δεν ήταν. Οι αποφάσεις μας δεν ήταν σώφρονες και γι’ αυτό μετανιώνουμε και ζητάμε συγγνώμη», κατέληξε ο Ρούτε. Η κυβέρνησή του έκλεισε εκ νέου τα νυχτερινά κέντρα και περιόρισε το ωράριο εστιατορίων και μπαρ, καθώς τα κρούσματα παρουσιάζουν εκθετική αύξηση.

Στη Γαλλία, που επίσης βρίσκεται στη δίνη της μετάλλαξης «Δέλτα», χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανήγγειλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των υγειονομικών, αλλά και μέτρα όπως η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για την είσοδο σε εστιατόρια, καταστήματα και άλλες δραστηριότητες. 

H Ιβηρική, για άλλη μια φορά, έγινε κατακόκκινη στους επιδημιολογικούς χάρτες της Ευρώπης. Στην Ισπανία οι λοιμώξεις εμφανίζουν έξαρση στις νεότερες ηλικίες. Hδη στην περιφέρεια της Βαλένθια επιβλήθηκαν νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε «κόκκινες» περιοχές, αλλά και των συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων. Στην Πορτογαλία, όπου επίσης σημειώνεται αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, η κυβέρνηση αποφάσισε την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ σε όποιον θέλει να εξυπηρετηθεί στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. 

Tέλος, οργή προκάλεσε η απόφαση των αρχών της Μάλτας να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε το μέτρο, υποστηρίζοντας ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο για την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή