Σινοαμερικανική ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα

Σινοαμερικανική ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας «απώθησαν» αμερικανικό πολεμικό πλοίο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της «απώθησαν» αμερικανικό πολεμικό πλοίο που εισήλθε παρανόμως σε κινεζικά ύδατα. Το επεισόδιο συνέβη στην πέμπτη επέτειο της δικαστικής απόφασης που απέρριψε τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα. 

Κινεζική αεροναυτική δύναμη «προειδοποίησε τα αμερικανικά σκάφη και τα οδήγησε να εγκαταλείψουν την περιοχή», ανέφερε η κινεζική ανακοίνωση μετά τη διέλευση του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Benfold» και της συνοδείας του σε ύδατα κοντά στις νήσους Παρασέλ. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως τις προκλητικές ενέργειες», προσέθεσε η κινεζική ανακοίνωση. Η Κίνα έκανε λόγο για σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και υπονόμευση της σταθερότητας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η δικαστική απόφαση που επέτρεψε την ελεύθερη διέλευση στα ύδατα αυτά εκδόθηκε στις 12 Ιουλίου 2016 από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Με βάση το διεθνές δίκαιο, όπως αποτυπώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, πλοία όλων των κρατών, περιλαμβανομένων των πολεμικών, έχουν δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης από τα χωρικά ύδατα», ανακοίνωσε το αμερικανικό ναυτικό. 

Ολοι οι διεκδικητές των νησίδων (Κίνα, Ταϊβάν, Βιετνάμ) απαιτούν να έχουν λάβει πρότερη ειδοποίηση ή αίτηση για άδεια διέλευσης πολεμικών πλοίων τρίτων χωρών. «Προχωρώντας σε αβλαβή διέλευση χωρίς να έχουμε ενημερώσει ή να έχουμε ζητήσει άδεια από κάποιον εκ των διεκδικητών, αμφισβητούμε τους παράνομους περιορισμούς που έχουν επιβάλει η Κίνα, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ», τόνισε η αμερικανική ανακοίνωση. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι όλες οι χώρες έχουν συμφέρον από την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. «Πουθενά δεν κινδυνεύουν οι διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας περισσότερο απ’ όσο κινδυνεύουν στη Νότια Σινική Θάλασσα», είπε ο Μπλίνκεν. «Η Κίνα εξακολουθεί να εκφοβίζει τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας, απειλώντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτόν τον κρίσιμο δίαυλο». Η Κίνα διεκδικεί το 80% της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή