Μετάλλαξη Δέλτα: Παγκόσμια «αφύπνιση» στους εμβολιασμούς μετά το φρένο

Μετάλλαξη Δέλτα: Παγκόσμια «αφύπνιση» στους εμβολιασμούς μετά το φρένο

Η επικράτηση της νέας παραλλαγής οδήγησε σε «αφύπνιση» της εμβολιαστικής καμπύλης σε πολλά κράτη παγκοσμίως, μετά τις τάσεις επιπέδωσης που είχαν καταγραφεί στα τέλη της άνοιξης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters - Η εντυπωσιακή επανεκκίνηση στο Ισραήλ

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρυθμός των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού αυξάνεται σε χώρες ανά τον κόσμο, καθώς η περισσότερο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται, με τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία τείχους ανοσίας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία στο Ισραήλ

Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters αναδεικνύει το παράδειγμα του Ισραήλ.

Το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα σταθεροποιήθηκε τον Απρίλιο, καθώς τα νέα κρούσματα μειώνονταν επί έναν μήνα.

Ωστόσο, όταν η άφιξη της μετάλλαξης Δέλτα έφερε άνοδο των κρουσμάτων τον Ιούνιο, η κυβέρνηση της χώρας παρενέβη μέσω μιας νέας εκστρατείας, καλώντας τους εφήβους να εμβολιαστούν και τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Μετάλλαξη Δέλτα: Παγκόσμια «αφύπνιση» στους εμβολιασμούς μετά το φρένο-1
Εμβολιασμοί στο Ισραήλ. Ποσοστό του πληθυσμού που έλαβε τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Πηγή: Reuters/ Our World in Data.

Το «γκάζι» μετά την επιπέδωση

Όπως αναφέρει το Reuters, το Ισραήλ εμβολίαζε με ταχύτατο ρυθμό στις αρχές του έτους. Την 1η Φεβρουαρίου, βρισκόταν σε τροχιά να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού τουλάχιστον με μια δόση έως τα μέσα Μαρτίου.

Όμως, τον Απρίλιο και τον Μάιο ο ρυθμός εμβολιασμών επιβραδύνθηκε. Βάσει του ρυθμού εμβολιασμών στις 29 Μαΐου, ο στόχος για το 70% θα επιτυγχανόταν κάποια στιγμή το φθινόπωρο του 2022.

Μέχρι τις 11 Ιουλίου, λίγο πάνω από το 66% των Ισραηλινών είχε εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Με τον τρέχοντα ρυθμό, το 70% θα έχει εμβολιαστεί έως τις 5 Αυγούστου.

Μετάλλαξη Δέλτα: Παγκόσμια «αφύπνιση» στους εμβολιασμούς μετά το φρένο-2

Όπως προκύπτει, τα πρόσφατα δημόσια μηνύματα για τη σημασία του εμβολιασμού των εφήβων και την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα έφεραν νέα δυναμική.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή για τους κλειστούς χώρους – Σε ισχύ από σήμερα

Ανεβάζουν ταχύτητα πολλές χώρες

Ανάλογη είναι η εικόνα σε και πολλά ακόμη κράτη, όπου ο ρυθμός εμβολιασμού επιβραδύνθηκε πριν φτάσει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού – ένα ποσοστό που, σύμφωνα με ειδικούς, θα μπορούσε να συνδράμει σε μεγάλο βαθμό τον περιορισμό της μετάδοσης, σε συνδυασμό με άτομα που ανέπτυξαν ανοσία έπειτα από μόλυνση.

Η ικανότητα του κορωνοϊού να μεταλλάσσεται γρήγορα, όπως για παράδειγμα η εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα, έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για το αν μπορεί να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Ωστόσο, αρκετές κυβερνήσεις έχουν θέσει εθνικούς στόχους εμβολιασμού κοντά σε αυτόν τον αριθμό, για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, έχει διανείμει αρκετά εμβόλια για το 70% του πληθυσμού της.

Σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων του Reuters, ο καθημερινός ρυθμός εμβολιασμών έχει αρχίσει να επιταχύνεται έπειτα από την άφιξη της μετάλλαξης Δέλτα σε σειρά χωρών. Εκτός του Ισραήλ, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία, η Σιγκαπούρη και η Ισπανία εμβολιάζουν με τον ταχύτερο ρυθμό τους μέχρι σήμερα.

Μετάλλαξη Δέλτα: Παγκόσμια «αφύπνιση» στους εμβολιασμούς μετά το φρένο-3

⇒ Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός ή άδεια άνευ αποδοχών – Πρόστιμα έως 200.000 ευρώ στις δομές φροντίδας

Το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν είναι πολύ πίσω. Σε ορισμένες χώρες, οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν πρόσφατα τη χορήγηση εμβολίων σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Σε άλλες χώρες, η προσφορά πλησιάζει τη ζήτηση.

Πολλές από αυτές τις χώρες είχαν αρχικά επικεντρωθεί στη χορήγηση εμβολίων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech έχει εγκριθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, ωστόσο άλλα, όπως το AstraZeneca, είναι διαθέσιμα μόνο σε ενήλικες.

«Μεικτά μηνύματα»

Με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, οι χώρες προσπαθούν να αναζωπυρώσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού, υπερνικώντας τον σκεπτικισμό και την παρανόηση ότι οι νέοι δεν χρειάζονται εμβόλιο.

Η διευθύντρια του Vaccine Confidence Project και καθηγήτρια στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, Χάιντι Λάρσον, δήλωσε ότι η αύξηση των εμβολιασμών λόγω της ανησυχίας για τη μετάλλαξη Δέλτα, ενδέχεται να έχει συγκρατηθεί από αλλαγές που φαίνεται να σηματοδοτούν τερματισμό της πανδημίας, όπως η άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας και η χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια.

«Δίνουμε πολλά μεικτά μηνύματα αυτή τη στιγμή» σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ αποτελεί εξαίρεση, έχοντας επαναφέρει μέτρα όπως η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

«Η επιβράδυνση του εμβολιασμού από μόνη της είναι ένα λογικό φαινόμενο», δήλωσε από την πλευρά του ο ιολόγος στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Βινσέντ Μαρεσάλ. Ωστόσο, η πρόωρη επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμών ανοίγει την πόρτα για την εξάπλωση του ιού – κυρίως μεταξύ των παιδιών.

Η Πορτογαλία, όπου η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% των κρουσμάτων, έχει τον υψηλότερο αριθμό νέων περιστατικών COVID-19 στην Ε.Ε. από τα μέσα Ιουνίου. Διπλασίασε επίσης τον ρυθμό εμβολιασμού από το χαμηλό επίπεδο των περίπου 60.000 εμβολιασμών την ημέρα, εν μέρει καθιστώντας διαθέσιμο το εμβόλιο στους πολίτες 18 έως 29 ετών.

Στη Σιγκαπούρη, το ποσοστό εμβολιασμών αυξήθηκε πρόσφατα, μετά το άνοιγμα του προγράμματος εμβολιασμού σε άτομα ηλικίας 12 έως 39 ετών.

Στη Βρετανία, όπου το 87% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID-19, η κυβέρνηση αύξησε τον στόχο της να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες έως τις 19 Ιουλίου, όταν πρόκειται να αρθούν οι περιορισμοί κατά του κορωνοϊού.

Μετάλλαξη Δέλτα: Παγκόσμια «αφύπνιση» στους εμβολιασμούς μετά το φρένο-4

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις»

Στη Γαλλία, όπου το 53,3% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει μία δόση εμβολίου και το 41,3% έχει εμβολιαστεί πλήρως, οι αρχές στρέφονται σε όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Πηγή του γαλλικού υπουργείου Υγείας, την οποία επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ελπίζει να δει 40 εκατ. ενηλίκους να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως τα τέλη Αυγούστου, έναντι 35,9 εκατ. στις 12 Ιουλίου.

Η Γαλλία πρόκειται να ανοίξει προσωρινά κέντρα εμβολιασμού σε πολιτιστικούς χώρους, ενώ λεωφορεία εμβολιασμού θα περιηγούνται στην περιοχή του Μπορντό, όπου υπάρχουν πολλοί εποχιακοί εργαζόμενοι. Τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα είναι υποχρεωτικά για τους υγειονομικούς στη Γαλλία, ενώ όποιος επιθυμεί να εισέλθει σε κινηματογράφο ή να επιβιβασθεί σε τρένο, θα πρέπει σύντομα να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι νέοι μπορούν να εμβολιαστούν από τον Απρίλιο, οι εμβολιασμοί παραμένουν στάσιμοι. Η διοίκηση Μπάιντεν έχασε τον στόχο για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων με τουλάχιστον μια δόση έως τις 4 Ιουλίου και αγωνίστηκε να επιτύχει τον στόχο για 50% πλήρως εμβολιασμένους. «Είτε οι κυβερνήσεις προσφέρουν κίνητρα είτε επιλέγουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δεν υπάρχει μαγική λύση», δήλωσε ο επιδημιολόγος Μαρτέν Μπλασιέ.

Τελευταίες ειδήσεις

Κορωνοϊός: 3.109 νέα κρούσματα, 4 θάνατοι, 133 διασωληνωμένοι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή