Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς

Ενα εκατομμύριο Γάλλοι έκλεισαν εντός ολίγων ωρών ραντεβού για εμβόλιο μετά το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιλιγγιώδης ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» και η ζοφερή απειλή ενός ακόμα πανδημικού κύματος προκάλεσε επίσπευση των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε πολλά κράτη, όπου οι ρυθμοί είχαν επιβραδυνθεί κυρίως λόγω της μεγάλης κόπωσης των πολιτών, αλλά και της ύφεσης των λοιμώξεων.

Στο Ισραήλ, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, ενώ στην ίδια ευθεία βρίσκονται Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σαουδική Αραβία και Σιγκαπούρη. Το μεγάλο «πάγωμα» της εμβολιαστικής εκστρατείας στο Ισραήλ καταγράφηκε τον Απρίλιο εξαιτίας της καθημερινής μείωσης των κρουσμάτων COVID-19 και της ψευδαίσθησης ότι η υγειονομική κρίση ανήκε στο παρελθόν. Η άφιξη της «Δέλτα» τάραξε τα νερά και η κυβέρνηση δρομολόγησε νέα εμβολιαστική εκστρατεία, ζητώντας από τους εφήβους και τους γονείς παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών να εμβολιαστούν. Η Χάιντι Λάρσον, επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος «Εμπιστοσύνη στα εμβόλια» και καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι τροχοπέδη στην αύξηση των εμβολιασμών λόγω της «Δέλτα» αποτέλεσαν τα πρόωρα και άφρονα μηνύματα περί τέλους της πανδημίας, που δημιούργησαν η άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας και των ταξιδιωτικών περιορισμών. 

Στις ΗΠΑ, επίσης, οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε τέλμα παρότι οι νεότεροι είχαν δικαίωμα εμβολιασμού από τον Απρίλιο. Αποτέλεσμα της διστακτικότητας των πολιτών είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν απέτυχε στην υλοποίηση του στόχου της, δηλαδή τον εμβολιασμό του 70% των πολιτών μέχρι την 4η Ιουλίου. 

Mία λύση που επέλεξαν κάποιες κυβερνήσεις σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πολίτες από τα επόμενα πανδημικά κύματα είναι η επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού σε κάποιες τουλάχιστον κατηγορίες επαγγελματιών και ταυτόχρονα η θέσπιση κινήτρων για όλους τους άλλους. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε ότι από την 21η Ιουλίου πρόσβαση σε θέατρα, κινηματογράφους, αθλητικά στάδια και εκδηλώσεις με πάνω από 50 άτομα θα έχουν μόνο εκείνοι που θα επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου και για την είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια, τρένα και αεροπλάνα. Λίγες ώρες μετά το προεδρικό διάγγελμα, το σύστημα κράτησης ραντεβού για εμβολιασμό κατακλύστηκε από αιτήματα, που έφταναν ακόμα και τις 20.000 το λεπτό. Συνολικά, 926.000 Γάλλοι, οι περισσότεροι νεότεροι των 35 ετών, έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν εντός μερικών ωρών. Προκειμένου να αποδώσει με ακρίβεια την κλίμακα της εξάπλωσης της «Δέλτα» στη χώρα του, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε χθες ότι τα νέα κρούσματα στη Γαλλία διπλασιάζονται ανά πενθήμερο.

Αντιδιαμετρική άποψη όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων πληθυσμιακών ομάδων εξέφρασε η καγκελάριος Μέρκελ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιβολής του μέτρου στη χώρα της. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «η Γερμανία δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτή την ατραπό», αφού «βρισκόμαστε στην αρχή της φάσης προώθησης των εμβολίων». 

Σε μία άλλη εξέλιξη, ρεκόρ ημερήσιων θανάτων κατέγραψε για μία ακόμα φορά η Ρωσία, με 780 νεκρούς, τους περισσότερους από την αρχή της πανδημίας. Tην ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Μόσχα δεν έχει προωθήσει ικανοποιητικά στοιχεία για την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), παρά τα επανειλημμένα αιτήματα.

Στην Αγγλία, η πλήρης άρση όλων των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα προκαλεί εφιάλτες στους ειδικούς. Η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία χαρακτήρισε την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον «ανεύθυνη» και επικίνδυνη «για καταστροφικές συνέπειες». 

Τέλος, μετά την προσθήκη του νευρολογικού συνδρόμου Γκιλέν Μπαρέ μεταξύ των παρενεργειών του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει και ο ΕΜΑ πριν από μερικές ημέρες, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι τόσο η AstraZeneca όσο και η Johnson & Johnson αναζητούν τρόπους ώστε τα εμβόλιά τους να μην προξενούν, ακόμα και τις ελάχιστες φορές που συμβαίνει, θρομβώσεις, κάτι που επί του παρόντος δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι εφικτό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT