Πώς χάθηκαν τα ίχνη Ρώσων χάκερ

Πώς χάθηκαν τα ίχνη Ρώσων χάκερ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να διαλύσει τις ομάδες εκβιαστών του Διαδικτύου που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, η πιο επιθετική από αυτές τις ομάδες ξαφνικά εξαφανίστηκε. 

Μυστήριο παραμένει ποιος ευθύνεται γι’ αυτό. Η ομάδα REvil (Ransomware evil) θεωρείται από τις αμερικανικές υπηρεσίες υπεύθυνη για την επίθεση σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρέατος των ΗΠΑ, την JBS. Δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν στη Γενεύη, η REvil ανακοίνωσε ότι χάκαρε την 4η Ιουλίου χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η επίθεση αυτή οδήγησε σε τελεσίγραφο του Μπάιντεν προς τον Ρώσο ομόλογό του, με τον οποίο μίλησε στο τηλέφωνο την Παρασκευή. «Περιμένουμε να αναλάβουν δράση», είπε ο Μπάιντεν, ενώ στην ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα στραφούν οι ΗΠΑ εναντίον της ομάδας σε περίπτωση που δεν το κάνει η Ρωσία, ο Μπάιντεν απάντησε απλώς «ναι». 

Μπορεί να έκανε ακριβώς αυτό. Είναι μια πιθανή εξήγηση για το τι συνέβη στη 1 το πρωί της Τρίτης, όταν έπεσαν ξαφνικά οι ιστοσελίδες της ομάδας, εξαφανίστηκαν τα «δωμάτια επικοινωνίας» μέσω των οποίων η ομάδα επικοινωνούσε με τα θύματα και παζάρευε τα λύτρα και χάθηκαν οι υποδομές για την καταβολή των λύτρων.

Πολλοί πανηγύρισαν, αλλά κάποιοι έμειναν μετέωροι. Πρόκειται για τις εταιρείες που βρίσκονταν στη διαδικασία να διαπραγματευτούν τα λύτρα και τώρα έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση στα δεδομένα τους και χωρίς να μπορούν να λειτουργήσουν ξανά. 

Οι θεωρίες για το τι συνέβη στη REvil, που πήρε 11 εκατομμύρια από την JBS, είναι τρεις. Η μία είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από την αμερικανική Διοίκηση Κυβερνοχώρου να ρίξει τις σελίδες της ομάδας. Η δεύτερη είναι ότι την εντολή την έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν συνέβη κάτι τέτοιο, πρόκειται για χειρονομία που δείχνει ότι η Ρωσία άκουσε την αμερικανική προειδοποίηση, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είχε διατυπώσει πιο γενικόλογα στην αμερικανορωσική σύνοδο κορυφής της Γενεύης. H ομάδα εξαφανίστηκε μία-δύο μέρες πριν από την πρώτη διαδικτυακή συνεδρίαση της μεικτής ομάδας εργασίας που φτιάχτηκε με απόφαση των δύο ηγετών. Η τρίτη θεωρία είναι ότι η REvil αποφάσισε ότι η πίεση που δεχόταν από τα διασταυρούμενα πυρά του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου ήταν πολύ μεγάλη και αποχώρησε μόνη της. Η REvil συνήθως καυχιέται για τα «κατορθώματά» της. Το γεγονός ότι εξαφανίστηκε χωρίς ειδοποίηση δείχνει ότι ακόμη και αν έριξαν τη σελίδα μόνοι τους, την έριξαν υπό πίεση.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή