Ιρανοί πράκτορες σχεδίαζαν απαγωγή αντιφρονούντων

Ιρανοί πράκτορες σχεδίαζαν απαγωγή αντιφρονούντων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις αξιωματούχοι της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών κατηγορήθηκαν ότι σχεδίαζαν να απαγάγουν μία αντιφρονούντα συγγραφέα και δημοσιογράφο με έδρα τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με Αμερικανούς εισαγγελείς. Το κατηγορητήριο δεν ονόμασε τον στόχο των Ιρανών, αλλά η Ιρανοαμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια Μασίχ Αλινετζάντ δήλωσε πως πρόκειται για την ίδια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επίδοξοι δράστες, οι οποίοι έχουν ως έδρα το Ιράν και συνεχίζουν να παραμένουν ελεύθεροι, σχεδίαζαν να απαγάγουν ένα άτομο από τη Βρετανία και τρεις άλλους από τον Καναδά, τους οποίους προσπαθούσαν να παρασύρουν στο Ιράν.

Η δημοσιογράφος

Η 44χρονη Αλινετζάντ είναι γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα στο δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Voice of America Persian, που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ. Διευθύνει τις εκστρατείες My Stealth Freedom και White Wednesdays ενάντια στην υποχρεωτική μαντίλα για Ιρανές γυναίκες. «Αρχικά, φυσικά ένιωσα σοκαρισμένη. Μετά ανησυχούσα … και έπειτα το σκέφτηκα: μια ζωή φοβόμαστε το ισλαμικό καθεστώς. Αλλά τώρα το ισλαμικό καθεστώς φοβάται εμένα», δήλωσε η δημοσιογράφος αναφερόμενη στις αποκαλύψεις του κατηγορητηρίου στην τηλεόραση.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να δελεάσουν την Αλινετζάντ να ταξιδέψει σε μια τρίτη χώρα, όπου είχε προγραμματιστεί η απαγωγή της. Παράλληλα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως προσπάθησαν επίσης να πείσουν τους συγγενείς της στο Ιράν να την προδώσουν, ωστόσο οι ίδιοι αρνήθηκαν να το κάνουν. Οι επίδοξοι δράστες προσέλαβαν ιδιωτικούς ντεντέκτιβ για να κατασκοπεύσουν το σπίτι και την οικογένειά της στο Μπρούκλιν και έστησαν μια ζωντανή ροή βίντεο για την 24ωρη παρακολούθηση της κατοικίας της. Εξέτασαν επίσης μια υπηρεσία που προσφέρει ταχύπλοα στρατιωτικού τύπου για να διαφύγουν από τη Νέα Υόρκη και θαλάσσιες διαδρομές προς τη Βενεζουέλα, η οποία αποτελεί σύμμαχο του Ιράν. 

Εξωφρενική πλοκή

Για να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους, οι Ιρανοί συνεργάζονταν με την Ιρανή κάτοικο της Καλιφόρνιας Νιλουφάρ Μπαχαντοριφάρ, την οποία συνέλαβαν οι αμερικανικές αρχές αυτόν τον μήνα. Η Μπαχαντοριφάρ κατηγορήθηκε για παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους δράστες και παραβίαση κυρώσεων κατά του Ιράν, ενώ η ίδια δηλώνει αθώα. Ο επικεφαλής του γραφείου του FBI στη Νέα Υόρκη, Ουίλιαμ Σουίνι, είπε ότι το σχέδιο απαγωγής θυμίζει την εξωφρενική πλοκή «ταινιών δράσης». «Θεωρούμε ότι μια ομάδα, υποστηριζόμενη από την ιρανική κυβέρνηση, συνωμότησε για να απαγάγει μία δημοσιογράφο με έδρα τις ΗΠΑ εδώ στα εδάφη μας και να την αναγκάσει να επιστρέψει στο Ιράν. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει όσο βρισκόμαστε εμείς εδώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή