Φιλικός αποχαιρετισμός Μπάιντεν σε Μέρκελ

Φιλικός αποχαιρετισμός Μπάιντεν σε Μέρκελ

Η Αγκελα Μέρκελ είναι η πρώτη αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους που γίνεται δεκτή στον Λευκό Οίκο μετά την άνοδο στην εξουσία του Τζο Μπάιντεν

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε χθες για 23η και, όπως όλα δείχνουν, τελευταία φορά την Ουάσιγκτον ως καγκελάριος, για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η υποδοχή της καγκελαρίου στον Λευκό Οίκο ήταν θερμή, με τους δύο ηγέτες να τονίζουν ιδιαίτερα τη σημασία των φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών τους. 

Μεταξύ των στόχων της Αγκελα Μέρκελ σε αυτήν την επίσκεψη ήταν να βεβαιωθεί ότι το ζήτημα του αγωγού αερίου Nord Stream II δεν αποτελεί πλέον αγκάθι στις διατλαντικές σχέσεις. Πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του στις γερμανικές εταιρείες που σχετίζονται με τον αγωγό. «Είναι σαφές ότι η Μέρκελ θέλει να προχωρήσει με τον αγωγό και να παράσχει διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ ότι αυτό δεν θα δώσει στη Ρωσία του Πούτιν την ευκαιρία να εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση», σημείωσε ο ερευνητής του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, Ματίας Ματάις. «Οι Γερμανοί ελπίζουν να λάβουν το βασικό πράσινο φως για τον αγωγό και δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ ότι μπορούν να αυξήσουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επίσης θέλουν να αποφύγουν να εμπλακούν στον νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα, όπου το Βερολίνο έχει τα δικά του εμπορικά συμφέροντα», προσέθεσε. Πάγιος στόχος της Γερμανίας είναι να αποφύγει μια κατάσταση στην οποία θα υποχρεωθεί να επιλέξει ανάμεσα στις οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ ή με την Κίνα. 

Συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου επισήμανε ότι δεν αναμενόταν κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα του αγωγού. Πολύ χαμηλές προσδοκίες για πρόοδο υπήρχαν και ως προς το ζήτημα των δασμών που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οι οποίοι παραμένουν σε ισχύ. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος επρόκειτο να παρουσιάσουν ένα κοινό κείμενο («διακήρυξη της Ουάσιγκτον») που περιγράφει το κοινό όραμα για την αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων. Το κείμενο υπογραμμίζει την κοινή προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δημοκρατική διακυβέρνηση. Επίσης επρόκειτο να ανακοινώσουν την έναρξη οικονομικού διαλόγου και τη στενότερη συνεργασία σε ζητήματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. 

Η Αγκελα Μέρκελ είναι η πρώτη αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους που γίνεται δεκτή στον Λευκό Οίκο μετά την άνοδο στην εξουσία του Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν είναι ο τέταρτος Αμερικανός πρόεδρος με τον οποίο συνεργάζεται η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά τους Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ. Σε μια σύντομη αναδρομή των 16 ετών που μεσολάβησαν, οι δημοσιογράφοι θυμήθηκαν τις στενές σχέσεις που καλλιέργησε η Αγκελα Μέρκελ με τον Τζορτζ Μπους, ο οποίος την είχε προσκαλέσει στο ράντσο του στο Τέξας, την εποικοδομητική συνεργασία της με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ωστόσο παρακολουθούσε το κινητό της, και τα «δολοφονικά» βλέμματα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία να την υποτιμήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή