Κομισιόν εναντίον Ουγγαρίας – Πολωνίας

Κομισιόν εναντίον Ουγγαρίας – Πολωνίας

Για έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε χθες διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ουγγαρία και την Πολωνία. Το επίδικο, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι η έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

«Η ισότητα και ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κομισιόν θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να υπερασπιστεί αυτές τις αξίες», ανακοίνωσε η επιτροπή. Η Ουγγαρία ψήφισε πρόσφατα νόμο που απαγορεύει τις αναφορές στην ομοφυλοφιλία στο πλαίσιο του σχολικού μαθήματος. Οι επικριτές του νόμου σημειώνουν ότι συγχέει την παιδεραστία και την πορνογραφία από τη μία πλευρά με τη σεξουαλική ταυτότητα και τα ζητήματα που αφορούν την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ από την άλλη.

Ως προς την Πολωνία, η νομική διαδικασία σχετίζεται με την απόφαση κάποιων δήμων να αυτοχαρακτηριστούν «ζώνες ελεύθερες από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ». Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να απαντήσουν στα ερωτήματα της Κομισιόν, ενώ εν συνεχεία μπορεί να αποφασιστεί η παραπομπή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.  

Εν τω μεταξύ χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Πολωνίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που είχε επιβάλει η πολωνική κυβέρνηση στη δικαιοσύνη. «Οι κυρώσεις που προβλέπονται για τους δικαστικούς λειτουργούς δεν είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία» ανέφερε η απόφαση. Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέουζ Μοραβιέτσκι, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει δικαιοδοσία σε τέτοιου είδους εσωτερικά ζητήματα των κρατών-μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή