ΚΟΣΜΟΣ

CDC: Η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί την «πανδημία των ανεμβολίαστων»

Παρατηρούνται ξεσπάσματα μολύνσεων Covid σε μέρη των ΗΠΑ με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

cdc-i-metallaxi-delta-prokalei-tin-pandimia-ton-anemvoliaston-561436378

Τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι νοσηλείες εξαιτίας της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνονται και πάλι, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό που περιέγραψε ως «πανδημία των ανεμβολίαστων». 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Δρ. Ροσέλ Γουαλένσκι δήλωσε ότι ο πιο πρόσφατος μέσος όρος επταημέρου στα κρούσματα Covid ήταν περίπου 26.300 – αυξημένα δηλαδή σχεδόν κατά 70% σε σχέση με τον προηγούμενο μέσο όρο. Πλέον, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί σε περίπου 2.790 την ημέρα, ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων πλησίασε τους 211, στοιχείο που προκαλεί ανησυχία καθώς οι θάνατοι εμφάνιζαν καθοδική τάση τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισε η Γουαλένσκι. 

«Υπάρχει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: όλο αυτό μετατρέπεται σε πανδημία των ανεμβολίαστων», δήλωσε η ίδια. «Παρατηρούμε ξεσπάσματα μολύνσεων σε μέρη της χώρας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους».

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι οι εταιρείες Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έθεσε σε προτεραιότητα την αίτησή τους για πλήρη έγκριση του εμβολίου τους κατά της Covid. Οι εταιρείες ανέφεραν πως η απόφαση του FDA αναμένεται τον Ιανουάριο του 2022.

Παρόλο που η πανδημία δεν παρουσιάζει τόσο ζοφερή εικόνα όσο τον Ιανουάριο, που οι ΗΠΑ κατέγραφαν κατά μέσο όρο 200.000 κρούσματα την ημέρα και ολόκληρη η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με υψηλά ποσοστά μεταδοτικότητας, η Γουαλένσκι προειδοποίησε ότι η νέα άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα θα συνεχίσει να εξαπλώνεται σε κομητείες και Πολιτείες με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού. 

«Εάν δεν εμβολιαστείτε, εξακολουθείτε να κινδυνεύετε», είπε.

Πηγή: NBC