ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πυρκαγιά κατακαίει φυσικό πάρκο, εκατοντάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους (εικόνες)

Ήδη έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 4.000 στρέμματα πρασίνου στην περιοχή της Καταλωνίας

Ισπανία: Πυρκαγιά κατακαίει φυσικό πάρκο, εκατοντάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους (εικόνες)

Μεγάλη πυρκαγιά στη βορειοανατολική Ισπανία έχει κατακάψει τουλάχιστον 4.000 στρέμματα φυσικού πάρκου στις ακτές της Καταλωνίας, κοντά στα γαλλο-ισπανικά σύνορα, όπου 350 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανακοίνωσε το Σάββατο η πυροσβεστική.

Η φωτιά, της οποίας η «περίμετρος παραμένει ασταθής» και ακόμη δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην κοινότητα Λγανσά, 20 χλμ. από τα γαλλικά σύνορα, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Η φωτιά πλήττει τις δασικές περιοχές πολλών κοινοτήτων του φυσικού πάρκου Καπ ντε Κρέους, ενός πολύ τουριστικού μεσογειακού θυλάκου της Ιβηρικής χερσονήσου.

Ισπανία: Πυρκαγιά κατακαίει φυσικό πάρκο, εκατοντάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους (εικόνες)-1

Η πυρκαγιά προκλήθηκε κατά τα φαινόμενα από την αμέλεια ενός αυτοκινητιστή που έριξε ένα αποτσίγαρο, «κάτι το οποίο είναι σκανδαλώδες», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλωνίας Τζοάν Ιγκνάσι Ελένα, μετά τη συνάντησή του με την περιφερειακή διοίκηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

«Περνάμε ένα πολύ περίπλοκο καλοκαίρι με ένα κλίμα που ευνοεί τις πυρκαγιές», πρόσθεσε ο Ελένα, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να είναι «προσεκτικοί», διευκρινίζοντας ότι γαλλικές ομάδες διάσωσης κλήθηκαν για βοήθεια.

Περισσότεροι από 200 Καταλανοί πυροσβέστες προσπαθούν επί του παρόντος να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, με την αεροπορική υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροπλάνων βομβαρδιστικών νερού.

Ισπανία: Πυρκαγιά κατακαίει φυσικό πάρκο, εκατοντάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους (εικόνες)-2

Ανάμεσα στους 350 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από την περιοχή είναι και κάτοικοι παροχθίων δήμων, καθώς και εκατό άνθρωποι που διέμεναν σε τοπικό κάμπινγκ, μερικοί από τους οποίους έχουν μετεγκατασταθεί σε αθλητικά κέντρα της περιοχής.

Λόγω του θερμού και ξηρού κλίματος, η Ισπανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως πριν από την πανδημία, πλήττεται τακτικά το καλοκαίρι από μεγάλες δασικές πυρκαγιές οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, απειλούν να γίνουν συχνότερες και βιαιότερες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ