Κλιματική Αλλαγή: Από τον καύσωνα της βορείου Αμερικής, στις πλημμύρες της δυτικής Ευρώπης

Κλιματική Αλλαγή: Από τον καύσωνα της βορείου Αμερικής, στις πλημμύρες της δυτικής Ευρώπης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη ολοένα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πρόσφατες πλημμύρες στη Γερμανία ή ο καύσωνας σε ΗΠΑ και Καναδά. Ο καιρός επηρεάζεται από πολλούς και πολύπλοκους παράγοντες.

Υπενθυμίζεται πως πάνω από 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία αυτή την εβδομάδα. Πολλοί αγνοούνται ακόμη. Όσοι έχασαν συγγενείς ή τις περιουσίες τους εξακολουθούν να είναι σοκαρισμένοι. Πλημμύρες αυτού του μεγέθους συμβαίνουν σπάνια στη Γερμανία. Αλλά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι αντίστοιχα φαινόμενα θα συμβαίνουν ολοένα συχνότερα στο μέλλον. Σύμφωνα με τον κλιματολόγο Αντρέας Φινκ από το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Κλιματικής Έρευνας της Καρλσρούης: «Οι ακραίες βροχοπτώσεις θα γίνουν όλο και πιο συχνές λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Mε την υπερθέρμανση του πλανήτη μεταβάλλεται και η ατμόσφαιρα. Όπως αναφέρει ο Δρ. Σεμπάστιαν Σίπελ από το Ινστιτούτο Κλίματος και Ατμόσφαιρας από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης: «Για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου, η ατμόσφαιρα μπορεί να απορροφήσει περίπου 7% περισσότερη υγρασία. Αυτή η επιπλέον υγρασία που προκαλείται από την υπερθέρμανση οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αύξηση της ποσότητας του νερού της βροχής, ειδικά όταν έχουμε ισχυρές βροχοπώσεις».

Ακραία φαινόμενα που πιθανώς σχετίζονται

Οι ειδικοί επίσης δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ατμόσφαιρα.«Εν έτει 2021 κανείς πλέον δεν αμφιβάλει γι αυτό» αναφέρει ο Δρ. Καρλ Φρίντριχ Σλόισνερ, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Το μόνο ερώτημα είναι κατά πόσο».

Ενδιαφέρον έχει επίσης η συσχέτιση του ακραίου καύσωνα στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και του Καναδά με την εμφάνιση πλημμυρών στη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με ειδικούς. Όπως παρατηρεί ο Αντρέας Φινκ τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στη σταθερή πορεία των αέριων μαζών από τον Βόρειο Πόλο προς την Ευρώπη.  Όπως παρατηρεί: «Πολλοί ειδικοί εικάζουν ότι η ισχυρή υπερθέρμανση της Αρκτικής προκαλεί ρεύμα αέρα που κινείται γύρω από τον Β. Πόλο. Ο δυτικός αυτός άνεμος πνέει σε ύψος 9 χιλιομέτρων, εξασθενεί κι έπειτα η ζώνη αυτή δημιουργεί νέα κύματα. Αυτά τα κύματα στη συνέχεια ενδέχεται να προκαλέσουν ακραίο καύσωνα, όπως είδαμε στη βόρεια Αμερική, ή πλημμύρες».

Η επίδραση της Σελήνης στα καιρικά φαινόμενα

Ένας επιπλέον παράγοντας, τον οποίο οι ειδικοί παρακολουθούν με προβληματισμό και σχετίζεται με τις πλημμύρες, έχει να κάνει με τις αλλαγές στην εμφάνιση των φαινομένων της παλίρροιας και της άμπωτης την τελευταία δεκαετία, τα οποία εμφαίζονται με ολοένα πιο ακραία ένταση. Αυτό οφείλεται σε μια ανωμαλία στη σεληνιακή τροχιά, που παρατηρείται κάθε 18 χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στον επόμενο σεληνιακό κύκλο, στη δεκαετία του 2030, η στάθμη της θάλασσας θα έχει αυξηθεί όμως ακόμη περισσότερο εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ερευνητές πάντως από όλο τον κόσμο εκτιμούν ότι πλημμύρες σαν κι αυτές στη Γερμανία με καταστροφικές συνέπειες ενδέχεται να συμβαίνουν κάθε τόσο στο μέλλον. Σε συνδυασμό με άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, απότοκα της κλιματικής αλλαγής, η ανησυχία των ειδικών αυξάνεται, όπως και οι προειδοποιήσεις τους για άμεση λήψη μέτρων.

Πηγή: DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή