Πλημμύρες στη Γερμανία: Ξεκίνησε η αναζήτηση ευθυνών

Πλημμύρες στη Γερμανία: Ξεκίνησε η αναζήτηση ευθυνών

Τους χειρισμούς της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη διαχείριση των πρόσφατων πλημμυρών υπερασπίστηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις Αρχές των κρατιδίων.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΩΝΙΑ. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απέκρουσε χθες τις κατηγορίες ότι το Βερολίνο δεν προειδοποίησε εγκαίρως τους πολίτες για τις πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας. Τουλάχιστον 160 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία και άλλοι 170 αγνοούνται, ενώ στο Βέλγιο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 30. 

Οι πρώτες ενδείξεις έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή της Ρηνανίας εντοπίσθηκαν από δορυφόρο εννέα ημέρες πριν από τη μοιραία νύχτα της 14ης προς 15η Ιουλίου, ενώ ήδη στις 12 Ιουλίου οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν ρεκόρ βροχόπτωσης. «Ηδη από τη Δευτέρα η πρόγνωση προειδοποιούσε για έως και 200 λίτρα βροχόπτωσης ανά τετραγωνικό μέτρο», είπε ο διευθυντής προγνώσεων της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας DWD, Φραντς Γιόζεφ Μολέ. «Νωρίτερα δεν γίνεται». 

«Δεν γίνονται όλα κεντρικά, χρειάζεται γνώση των τοπικών συνθηκών», δήλωσε ο Ζεεχόφερ, μεταβιβάζοντας ουσιαστικά τις ευθύνες στις τοπικές αρχές. Πρώτος μεταξύ των τοπικών αρμοδίων είναι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ, ο οποίος το Σάββατο συνελήφθη από τις κάμερες να ξεκαρδίζεται στα γέλια την ώρα που λίγα μέτρα μπροστά του ο πρόεδρος Στάινμαγερ έκανε δηλώσεις συμπαράστασης προς τους πλημμυροπαθείς. Ο Λάσετ ζήτησε συγγνώμη, αλλά το 60% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που διενήργησε χθες η εταιρεία Civey, εκτίμησε ότι δεν είναι ικανός στη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Μόλις το 26% εκτίμησε ότι είναι. 

Εν τω μεταξύ, η αναζήτηση θυμάτων συνεχιζόταν σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές της Ρηνανίας-Παλατινάτου και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Στην κοινότητα Αρβάιλερ, όπου την Παρασκευή οι Αρχές έκαναν λόγο για 1.300 αγνοουμένους, χθες διευκρίνισαν ότι ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος, καθώς η επαναλειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας επέτρεψε τον εντοπισμό τους. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χθες, 21 βουλευτές από 19 χώρες ανακοίνωσαν τη «Συμμαχία για ένα πράσινο New Deal», η οποία έχει σκοπό να πιέσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ταυτόχρονη μέριμνα για συρρίκνωση των κοινωνικών ανισοτήτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή