Ήπιοι τόνοι από Μόσχα – Αγκυρα προς Ταλιμπάν

Ήπιοι τόνοι από Μόσχα – Αγκυρα προς Ταλιμπάν

Νέα επίθεση με ρουκέτες έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KAΜΠΟΥΛ. Τουλάχιστον τρεις ρουκέτες έπληξαν χθες το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, λίγο πριν ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, εκφωνήσει ομιλία, την ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής εορτής Εΐντ αλ Αντχά. Από τις επιθέσεις δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί και οι ρουκέτες προσγειώθηκαν έξω από το οχυρωμένο μέγαρο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών. Ουδείς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά η αστυνομία εντόπισε έξω από το συγκρότημα ένα κατεστραμμένο όχημα, το οποίο προφανώς χρησιμοποιήθηκε ως πεδίο εκτόξευσης των ρουκετών. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν, πάντως, ότι ευθύνονται για τις επιδρομές. 

Στο μεταξύ, μετά τις προχθεσινές προειδοποιήσεις και απειλές, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υιοθέτησε ηπιότερους τόνους απέναντι στους Ταλιμπάν. Αναγνώρισε ότι η προθυμία της Αγκυρας να διασφαλίσει και να διοικήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ τους προκαλεί ενόχληση και εμφανίστηκε ανοικτός στον διάλογο. 

Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία φιλοδοξούν να ενισχύσουν τον ρόλο τους στη χώρα. Χθες, ρωσικά τανκ αναπτύχθηκαν κοντά στα σύνορα Αφγανιστάν – Τατζικιστάν, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε στρατιωτικά γυμνάσια στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν. Οι περιφερειακές εντάσεις οξύνονται λόγω των εδαφικών κερδών που έχουν αποκομίσει εσχάτως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι προελαύνουν καθώς οι ΗΠΑ αποχωρούν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου: ένας πονοκέφαλος για τη Ρωσία, που ανησυχεί για μαζική εισροή προσφύγων στη γειτονιά της, στην κεντρική Ασία. 

Περίπου 700 Αφγανοί διερμηνείς και άλλοι που συνεργάστηκαν με τον αμερικανικό στρατό, καθώς και συγγενείς τους πρώτου βαθμού –συνολικά περίπου 2.500 άνθρωποι– θα μεταφερθούν στο Φορτ Λι, βάση του στρατού ξηράς των ΗΠΑ, περίπου 200 χλμ. νότια της Ουάσιγκτον, ενημέρωσε τους διαπιστευμένους συντάκτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν ήδη υποβληθεί σε ελέγχους ασφαλείας και οι αιτήσεις τους να τους χορηγηθούν ειδικές βίζες έχουν προχωρήσει περισσότερο, εξήγησε ο κ. Πράις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή