Κάμινγκς: «Ο Τζόνσον δεν ήθελε μέτρα για την πανδημία»

Κάμινγκς: «Ο Τζόνσον δεν ήθελε μέτρα για την πανδημία»

«Δεν έχει σχέδιο, δεν ξέρει πώς να είναι πρωθυπουργός, τον βάλαμε σε αυτή τη θέση μόνο γιατί έπρεπε να λύσουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρότεινε στους συνεργάτες του τον Οκτώβριο του 2020 να μη ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι ο ιός σκοτώνει «μόνο τους άνω των 80» και ότι οι πληροφορίες για επιβάρυνση του εθνικού συστήματος υγείας ήταν υπερβολικές. Αυτό αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, στην πρώτη τετ α τετ συνέντευξη της καριέρας του, στο BBC, ζητώντας εδώ και τώρα κοινοβουλευτική έρευνα για το θέμα.

O Κάμινγκς, ο εγκέφαλος της εκστρατείας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., διατύπωσε αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος στο οποίο ο ίδιος συνέβαλε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. «Στην ερώτηση, είναι καλή ιδέα το Brexit, δεν υπάρχει άνθρωπος στη γη που να ξέρει την απάντηση», είπε ο Κάμινγκς με αινιγματικό χαμόγελο. «Οποιος δηλώνει σίγουρος για τέτοιου είδους θέματα του έχει στρίψει κάποια βίδα», προσέθεσε. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε «επίτηδες» το παραπλανητικό ποσό των 350 εκατ. στερλινών του υποτιθέμενου μηνιαίου οφέλους της Βρετανίας από το Brexit ως «εσκεμμένη παγίδα» προς το στρατόπεδο του Remain, κάτι που, όπως είπε, «τους τρέλανε».  

Σύμφωνα με τον Κάμινγκς, ο Τζόνσον έλεγε ότι τα πραγματικά του αφεντικά δεν ήταν οι ψηφοφόροι, «αλλά η Daily Telegraph», εφημερίδα ιδιοκτησίας των δισεκατομμυριούχων της οικογενείας Barclay’s. O Κάμινγκς δήλωσε ότι στις 18 Μαρτίου του 2020 ο Τζόνσον ετοιμαζόταν να επισκεφθεί τη βασίλισσα Ελισάβετ παρότι υπήρχαν κρούσματα κορωνοϊού στην Ντάουνινγκ Στριτ και ότι ο ίδιος τον απέτρεψε.

Λίγο αργότερα, ο Τζόνσον νόσησε βαριά, παρ’ όλα αυτά τον Οκτώβριο επιχειρηματολογούσε υπέρ της ίδιας πολιτικής που έφερε τη Βρετανία στην κορυφή των θανάτων από COVID-19 στην Ευρώπη, της πολιτικής του πλήρους ανοίγματος της οικονομίας πριν από τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ο Κάμινγκς υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλοί αξιωματούχοι που μπορούν να επιβεβαιώσουν ενόρκως τα λεγόμενά του. 

Ο Οκτώβριος του 2020 ξεκίνησε με 400 εισαγωγές ημερησίως στις κλινικές COVID και 60 θανάτους, και τελείωσε με 1.500 εισαγωγές και 300 θανάτους ημερησίως, οι οποίοι διπλασιάστηκαν τον Νοέμβριο και έφθασαν τους 1.000 ημερησίως στα τέλη Δεκεμβρίου, με το εθνικό σύστημα υγείας να προχωράει σε επιλογές ασθενών. Ο Κάμινγκς δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει πραγματική έρευνα για τους χειρισμούς της πανδημίας, η οποία κόστισε τουλάχιστον 130.000 ζωές στη χώρα. 

Επίσης, αποκάλυψε ότι ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του Τζόνσον, ο ίδιος σχεδίαζε ή να αποχωρήσει ή να οργανώσει την αποχώρηση του Τζόνσον και την αντικατάστασή του από άλλον πρωθυπουργό. «Ηδη τότε λέγαμε, ώς το καλοκαίρι ή θα έχουμε φύγει όλοι από εδώ ή θα είμαστε σε διαδικασία να τον ξεφορτωθούμε και να φέρουμε κάποιον άλλο ως πρωθυπουργό», είπε. «Δεν έχει σχέδιο, δεν ξέρει πώς να είναι πρωθυπουργός, τον βάλαμε σε αυτή τη θέση μόνο γιατί έπρεπε να λύσουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όχι γιατί ήταν ο κατάλληλος να κυβερνήσει τη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή