ΚΟΣΜΟΣ

Πλημμύρες στη Γερμανία: «Ελάχιστες πιθανότητες» για επιζώντες

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές στη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Οργανισμού Τεχνικής Βοήθειας

Πλημμύρες στη Γερμανία: «Ελάχιστες πιθανότητες» για επιζώντες

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές στη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Οργανισμού Τεχνικής Βοήθειας (ΤΗW) της χώρας.

Οι νεκροί στη Γερμανία ανέρχονται πλέον σε 170, ενώ άλλοι τόσοι είναι οι αγνοούμενοι μόνο στην περιοχή Αρβάιλερ της Ρηνανίας – Παλατινάτου. Συνολικά, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν πληγεί από τις συνέπειες της θεομηνίας.

«Αυτή τη στιγμή αναζητούμε αγνοούμενους, καθαρίζοντας δρόμους και αντλώντας νερό από υπόγεια. Σε αυτό το σημείο ωστόσο είναι δυστυχώς πολύ πιθανό να ανασύρουμε μόνο σορούς, όχι να σώσουμε ανθρώπους», δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung η αντιπρόεδρος του THW Ζαμπίνε Λάκνερ, συμβουλεύοντας ταυτόχρονα «να μην βιαστούμε για την απόδοση ευθυνών», ειδικά σε ό,τι αφορά το εάν ένα διαφορετικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης θα μπορούσε να είχε σώσει περισσότερους.

«Ασφαλώς θα πρέπει να δουλέψουμε με βάση τις διαδικασίες, αλλά θεωρώ ατυχή αυτή τη συζήτηση τρεις-τέσσερις μέρες μετά την καταστροφή. Ας μη μιλούμε τώρα για αποτυχίες και ενόχους ενώ πολλοί άνθρωποι στέκονται ακόμη μπροστά στα ερείπια της περιουσίας τους και πολλά από τα μέτρα στήριξης βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λάκνερ.

Η ίδια πάντως επισήμανε ότι στο μέλλον θα χρειαστούν περισσότερα δοκιμασμένα συστήματα προειδοποίησης, όπως π.χ. τα μεγάφωνα που χρησιμοποιούνται όταν κάπου εντοπίζεται μια παλιά βόμβα. «Πολλές σειρήνες έχουν καταργηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά τις χρειαζόμαστε» εξήγησε.

Όσο όμως αποσύρονται τα νερά, αποκαλύπτεται και η έκταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι υποδομές στις πληγείσες περιοχές. Η FAZ κάνει λόγο για κατεστραμμένους δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες και δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ενώ οι Γερμανοί Σιδηρόδρομοι (DB) ανακοίνωσαν ότι έχουν επηρεαστεί γραμμές περίπου 600 χιλιομέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις