Κύπρος: Σε διπλωματικό συναγερμό η Λευκωσία για την Αμμόχωστο – Τι αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο

Κύπρος: Σε διπλωματικό συναγερμό η Λευκωσία για την Αμμόχωστο – Τι αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει προβεί σε ενημέρωση του ύπατου εκπροσώπου εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ για τις νέες εξελίξεις

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, με φόντο τις εξαγγελίες των Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Ήδη, η Λευκωσία τέθηκε σε διπλωματικό συναγερμό. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει προβεί σε ενημέρωση του ύπατου εκπροσώπου εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ για τις νέες εξελίξεις, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Άγκυρας ως απαράδεκτες.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κύπρος – Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα

Εθνικό Συμβούλιο: Επικίνδυνες οι προσφυγές στην «επιτροπή»

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, το Εθνικό Συμβούλιο επανέλαβε την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μενέντεζ: Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των ΗΠΑ – Θα πρέπει να υποστεί συνέπειες

«Αυτές οι εξαγγελίες πλήττουν καίρια τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου, αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε ο ίδιος σε δήλωσή του και συμπλήρωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο επεσήμανε πως στόχος της Τουρκίας με τις νέες εξαγγελίες είναι η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Δένδιας: Επιστολή στον Λε Ντριάν για τα Βαρώσια – Ευθεία απειλή οι τουρκικές ενέργειες

«Χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας. Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοψυχία και ομογνωμία. Το Εθνικό Συμβούλιο καλεί σε ενότητα στην προσπάθεια αντιμετώπισής των νέων διχοτομικών μεθοδεύσεων της Τουρκίας» κατέληξε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή