ΛΟΝΔΙΝΟ. Το «παρατεταμένο ταραχώδες πολιτικό κλίμα» στη Βόρεια Ιρλανδία επικαλέστηκε η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να προτείνει τροποποιήσεις στο βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο που έχει συναφθεί ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία.
Από τον Ιανουάριο, όταν έληξε η μεταβατική περίοδος και τέθηκε σε ισχύ το νέο καθεστώς εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, διενεργούνται έλεγχοι στο εμπόριο αλλά και στις χειραποσκευές ανθρώπων που ταξιδεύουν ανάμεσα στη Β. Ιρλανδία και άλλες περιοχές του Ην. Βασιλείου, όπως η Αγγλία ή η Σκωτία.
Οι έλεγχοι αυτοί έχουν κριθεί αναγκαίοι ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα ανάμεσα στη Β. Ιρλανδία, που δεν είναι πλέον μέλος της Ε.Ε., και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που παραμένει μέλος της Ε.Ε. Οι έλεγχοι, ωστόσο, ενοχλούν κάποιους Βορειοϊρλανδούς και αναζωπυρώνουν τις παλιές διαμάχες που είχαν βυθίσει την περιοχή σε αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, που έληξε το 1998.
Πολλοί Βρετανοί βουλευτές πείστηκαν να ψηφίσουν το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο από τα επιχειρήματα του συμβούλου του Βρετανού πρωθυπουργού Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, ότι το πρωτόκολλο μπορεί να αναθεωρηθεί. Η πρώτη προσπάθεια αναθεώρησης που έκανε χθες το Λονδίνο έχει έκταση 28 σελίδων. «Οι δυσκολίες στην εφαρμογή του βορειοϊρλανδικού πρωτοκόλλου είναι το βασικό εμπόδιο στην ανοικοδόμηση των σχέσεών μας με την Ε.Ε.», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ. Μεταξύ άλλων, η Βρετανία επιδιώκει να αφαιρέσει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό δικαστήριο τις αρμοδιότητες επιτήρησης της εφαρμογής του πρωτοκόλλου, κάτι που θεωρείται βέβαιον ότι θα προξενήσει την αντίδραση των Βρυξελλών.