Ουγγαρία: δημοψήφισμα για τον νόμο ΛΟΑΤΚΙ

Ουγγαρία: δημοψήφισμα για τον νόμο ΛΟΑΤΚΙ

Ο νόμος απαγορεύει να απεικονίζονται σε υλικό ή αντικείμενα που προορίζονται για παιδιά

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Δημοψήφισμα για την «προστασία των παιδιών», έναν ευφημισμό για τον πρόσφατο αμφιλεγόμενο ομοφοβικό νόμο της κυβέρνησής του, προκήρυξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν. Ο νόμος που θεωρείται ρατσιστικός έναντι των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ απαγορεύει την απεικόνισή τους σε υλικό ή αντικείμενα που προορίζονται για παιδιά. «Οι ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ επισκέπτονται παιδικούς σταθμούς και σχολεία και πραγματοποιούν σεμινάρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Θέλουν να το κάνουν κι εδώ στην Ουγγαρία», ανέφερε ο Ορμπαν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Facebook. 

Πέντε ερωτήματα

Το δημοψήφισμα θα έχει πέντε ερωτήματα, που απηχούν την επίσημη πολιτική, όπως το παρακάτω: «Υποστηρίζετε ότι μπορεί να προβάλλεται ανεξέλεγκτα σε ανηλίκους περιεχόμενο σεξουαλικής φύσης που είναι ικανό να επηρεάσει την ανάπτυξή τους;». Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προανήγγειλε το δημοψήφισμα μόλις τρεις μέρες πριν από το Pride της Βουδαπέστης, την παρέλαση υπερηφάνειας που πραγματοποιείται το Σάββατο. Ο νέος ουγγρικός νόμος τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές του μήνα και μοιάζει να εξισώνει την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία, όπως συμβαίνει και με τον αντίστοιχο ρωσικό νόμο που απαγορεύει την «γκέι προπαγάνδα ενώπιον ανηλίκων». 

Τον περασμένο μήνα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε το νόμο ως επονείδιστο και ρατσιστικό. «Θα χρησιμοποιήσω όλες τις νομικές εξουσίες μου για να διασφαλίσω ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Ε.Ε.», έγραψε στο Twitter. Ο Ορμπαν αντιμετωπίζει εκλογές την επόμενη άνοιξη και η ομοφοβική ρητορική φαίνεται ότι αποτελεί μία νέα στρατηγική για να διευρύνει το ακροατήριο του κόμματος Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού, έπειτα από χρόνια εκστρατείας κατά των προσφύγων και μεταναστών. «Το μέλλον των παιδιών μας διακυβεύεται, δεν μπορούμε να αφήσουμε τις Βρυξέλλες να επικρατήσουν», είπε ο Ορμπαν. Ακτιβιστές και διεθνείς οργανώσεις θεωρούν ότι το δημοψήφισμα θα οξύνει τον αποκλεισμό και τη ρατσιστική μεταχείριση των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή