Φονικές το 2100 οι πλημμύρες στην Ευρώπη

Φονικές το 2100 οι πλημμύρες στην Ευρώπη

Δεκατέσσερις φορές πιο συχνά προβλέπεται να είναι τα αργοκίνητα μέτωπα κακοκαιρίας.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δεκατέσσερις φορές συχνότερα από ό,τι σήμερα θα είναι το 2100 τα αργοκίνητα μέτωπα κακοκαιρίας, όπως αυτό που σκόρπισε την καταστροφή στη Γερμανία και το Βέλγιο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα για να μετριασθεί η κλιματική κρίση, αλλά ούτε και για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές της, όπως οι σφοδρές πλημμύρες.

«Οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο έχουν καθυστερήσει πολύ τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη εξακολουθεί με γρήγορους ρυθμούς», σημείωσε η καθηγήτρια Χέιλι Φάουλερ από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ. «Η μελέτη προβλέπει σημαντικές αλλαγές στη συχνότητα των ακραίων καταιγίδων που προκαλούν αύξηση των καταστροφικών πλημμυρών», προσέθεσε. «Αυτό, παράλληλα με τις τρέχουσες πλημμύρες στην Ευρώπη, είναι το καμπανάκι που χρειαζόμαστε για να βελτιώσουμε τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών. Η παράμετρος της κλιματικής αλλαγής πρέπει να ενσωματωθεί στον σχεδιασμό των υποδομών».  

Το πρόβλημα των ολοένα συχνότερων πλημμυρών είναι παγκόσμιο και η πιο πρόσφατη εκδήλωσή του καταγράφηκε στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας, όπου μεταξύ Σαββάτου και Τρίτης έπεσε τόση βροχή όση πέφτει ολόκληρο τον χρόνο. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες, εκ των οποίων οι 12 στον υπόγειο σιδηρόδρομο της πόλης Ζενγκζού. Η Ζενγκζού, πόλη 12 εκατ. κατοίκων, διέκοψε τη λειτουργία των λεωφορείων λόγω πλημμυρισμένων δρόμων, οπότε ο υπόγειος ήταν πιο γεμάτος από ό,τι συνήθως, όταν πλημμύρισαν σήραγγες και σταθμοί. Τουλάχιστον 500 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί και περιέγραψαν εφιαλτικές στιγμές, καθώς όχι μόνο ανέβαινε η στάθμη του νερού, αλλά μειώνονταν και τα επίπεδα οξυγόνου. 

Μια σειρά από φράγματα υπερχείλισαν και υπήρχε πιθανότητα να υποχωρήσουν μπροστά στο βάρος των υδάτινων όγκων. Πάνω από 100.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους προκειμένου να μη βρεθούν στην πορεία του νερού. 

Εν τω μεταξύ, στη Βόρεια Αμερική οι καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στο Ορεγκον και άλλες 13 πολιτείες, καθώς και οι πυρκαγιές στον δυτικό Καναδά, έχουν στείλει μικροσωματίδια στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, επηρεάζοντας την ατμόσφαιρα σε πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια και η Νέα Υόρκη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή